Tietokoneen äänet ei toimi – mitä tehdä?

68

Tietokoneen äänet saattavat lakata toimimasta ihan yllättäen. Äänet saattavat kadota kokonaan tai tietokoneen äänet esimerkiksi rätisevät tai kuulostavat muuten kummalliselta. Syitä tietokoneen äänihäiriöhin on varmasti lähes yhtä paljon kuin erilaisia tapauksiakin, mistä johtuen vian selvittäminen saattaa olla hankalaa. Tämän oppaan on tarkoitus auttaa sinua  saamaan tietokoneesi äänet takaisin tai normaaleiksi. Mitä siis tehdä, kun tietokonee äänet katoavat, rätisevät tai kuulostavat muulla tavalla oudoilta? Tämän oppaan avulla saatat saada äänet takaisin tietokoneeseesi!

Tietokoneen äänet ei toimi: Tarkista liitännät

Kun olet havainnut, etteivät tietokokoneesi äänet toimi normaalisti, sinun kannattaa yrittää ratkaista asiaa täysin yksinkertaiselta linjalta. Aivan ensimmäiseksi, tarkista että tietokoneen kaiuttimien johdot on liitetty tietokoneeseen kunnolla, tai että ne ylipäätään on liitetty tietokoneeseen. Myöskin liian löysä liitäntä saattaa aiheuttaa tietokoneen äänten rätinää ajoittain. Kannattaa myös varmistua siitä, ettei kaiuttimia ole epähuomiossa kytketty esimerkiksi mikrofoniliitäntään.

Jos liitännät ovat kunnossa, niin kannattaa seuraavaksi tarkistaa tietokoneen äänitasot. Mikäli käytät Windowsia, niin avaa järjestelmäsi äänimikseri ohjauspaneelista tai tehtäväpalkin nurkasta (kaiuttimen kuva). Tarkista kaikki äänitasot ja varmista, ettei yksikään äänilähde ole liian matalalla. Tarkista myös tietokonekaiuttimiesi voimakkuustasot.

Äänikortin ajureiden päivitys

Mikäli tietokoneen äänet eivät edelleenkään toimi, saattaa syy olla liian vanhoissa äänikortin ajureissa. Näissä tapauksissa äänten kanssa ilmenee ongelmia yleensä suurten järjestelmän päivitysten jälkeen, jolloin vanhat ajurit eivät enää sovi uudenlaisen järjestelmän kanssa. Äänikortin ajureiden päivitys on helppoa. Aivan ensiksi sinun tulee selvittää mikä äänikortti tietokoneessasi on. Yleensä helpoin tapa selvittää tietokoneen äänikortti on asentaa tietokoneeseen Speccy-niminen ohjelma, joka kertoo tietokoneestasi kaikkea pientä kivaa. Asenna ohjelma ja katso kohdasta Audio mikä äänikortti tietokoneessasi on. Tämän jälkeen yksinkertaisesti vain googletat tietokoneellesi sopivat  uusimmat ajurit (esimerkkihakusana: XXX YYY Drivers jossa XXX on äänikortin merkki ja malli ja YYY tarkoittaa tietokoneesi käyttöjärjestelmää. Nyt enää asennat ajurit, käynnistät tietokoneesi uudelleen, ja äänten pitäisi toimia.

Mikäli äänesi eivät edelleenkään toimi, niin ota yhteyttä tämän artikkelin kommenteissa!

Share.

68 kommenttia

 1. Mikä ihme voi olla, kun usb:n kautta rätisee ja 3.5mm auxin kautta ei?
  Windows 7:n asennuksen jälkeen alkoi tökkimään.

 2. Logitech Z-7? En ole semmosista kuullutkaan eikä Googlekaan löytänyt ko. mallia. Mikäli sinulla on siis USB-äänikortti ja kytkit kaiuttimesi siihen, ja silloin rätisee, kertoo se siitä, että USB-äänikortissa on vikaa.

  Mikäli se on joku halpa USB-äänikortti, se on enemmänkin ominaisuus eikä vika. Halvoissa USB-äänikorteissa äänet tuppaa nimittäin aika usein rätisemään. 3.5mm -liitäntä käyttää siis tietokoneesi sisäistä äänikorttia (emolevyyn integroitua), ja tämä voi olla parempilaatuinen kuin se USB-äänikortti.

  Myös ajurit voivat, kuten Mika jo mainitsikin, aiheuttaa tämän ongelman. Jos ongelma ilmeni Windows 7:n asennuksen jälkeen, voi USB-äänikorttisi ajurit olla Windows 7:n kanssa huonosti yhteensopivat (ja tämä aiheuttaa mainitsemaasi rätinää).

  Toivottavasti tästä oli jotain apua.

 3. Lisätään vielä, että mikäli kaiuttimissa on siis ihan normaali 3.5mm liitäntä (johdon päässä oleva liitin yleensä vihreä), ei ajureita missään nimessä etsitä kaiuttimille, vaan sille USB-äänikortille, johon ne kaiuttimet kytket.

  Utelisin vielä sinulta, että miksi et yksinkertaisesti vain käytä sitä 3.5mm AUX-liitäntää, jos se toimii rätisemättä? Sisäisen äänikortin käyttäminen on yleensä parempi ratkaisu, mikäli siinä sisäisessä äänikortissa ei ole mitään vikaa.

 4. Oho… logitechin Z-10 oli siis kyseessä… :D
  Noissa kauittimissa on ns. kaukosäädin spotifyyn yms. niin siksi haluaisin usb:n toimimaan.

 5. Panski kommentoi

  Tos tänään yhtäkkiä ku kattelin youtubessa videota, nii äänet katos yhtäkkiä :S Kaiuttimet on kytketty oikein, ja WMP:llä toimii kaikki, muttei netissä, eikä Spotifyssakaan. Ja katoin ”Speccy”llä mun äänikortin mallin… ja mietein, kannattasko asentaa sen ajuri. Kannattaisko se, vai oisko jollaki muuta vinkkiä?

  • Jos neuvoja mielit, niin kenties koneen perustiedot olisi hyvä kertoa, kuten äänikortin malli, käyttöjärjestelmä jne… Tarkista windowsin ”äänimikseristä” onko kaikki tasot kunnossa. Ajurit on hyvä asentaa.

 6. Windows 7 tekee itsestään sitä, että tehtäväpalkissa olevan kaiuttimen kuvan päälle ilmestyy punainen rasti. Rasti häviää välillä itsestään, viimeistään kun koneen avaa seuraavan kerran, se on hävinnyt. Mistä mahtaa johtua, kun tosiaan ihan itsestään tulee?

  • Rasti kaiuttimen päällä tarkoittaa sitä, että tietokoneeseen ei ole kytketty kaiuttimia/muuta äänentoistojärjestelmää tai Windows ei tunnista kaiuttimia. Onko sinulla käytössäsi esimerkiksi Realtekin HD-audiohallinta -niminen ohjelma? Kannattaa käydä asetukset sieltä läpi.

 7. Jonando kommentoi

  Sellainen kyssäri vain… Koneessani on jonkinlainen sisäinen kaiutin, joka toimi moitteemasti XP:llä automaattisesti kun kuulokkeita ei ollut kytketty. Ei sitä musiikkia kovaa voinut soittaa, mutta välttävästi, eivätkä kuulokkeet painaneet korvia kipeiksi. Nyt Windows 7 jälkeen sisäistä kaiutinta ei löydy, ainakaan tuolla Speccyllä. Apuva?

 8. joo tota heräsi pieni kysymys latasin koneelleni turhan ohjelman ja sitä poistaessani taisin vahingossa poistaa koneestani äänen tosta alhaalta hävisi se ääni merkki ja kun yritän toistaa mediaplayerin kautta musaa niin se valittaa että ”Windows Media Player ei voi toistaa tiedostoa käytössä olevan äänilaitteen ongelman vuoksi. Tietokoneessa ei ehkä ole äänilaitetta. Äänilaite voi myös olla toisen ohjelman käytössä tai toimia väärin.” elikkä apuaa miten saan ääneni takasin???

 9. Rasti kaiutinikonin päällä voi tarkoittaa, ja useimmiten tarkoittaakin, sitä että äänipalvelu ei ole käynnissä. Paina käynnistä, sitten oikealla hiiren näppäimellä tietokone/oma tietokone ja sitten hallitse. Ja vasemmalta palkista Palvelut ja sovellukset –> Palvelut. Etsi Windows Audio ja paina sitä hiiren oikealla näppäimellä ja paina Käynnistä. Seuraavaksi kannattaa tarkistaa ajurit. Rasti kaiutinikonin päällä voi toki tarkoittaa myös sitä että äänikortin/äänipiirin ajurit ei ole asennettuna tai tietokoneessa ei yksinkertaisesti ole äänikorttia.

  Pöytäkone: Jos tietokoneesi ääniliitännät (3.5mm vihreä/pinkki jne) sijaitsevat selvästi ylhäällä, tietokoneesi emolevyssä on integroitu äänikortti. Etsi jostain tietokoneesi emolevyn malli, mene emolevyn valmistajan nettisivuille ja etsi sieltä ajurit (drivers) äänipiirille omalle käyttöjärjestelmällesi.

  Jos ei näillä vinkeillä onnistu niin on laitteistossa tai konfiguroinneissa jotain pahasti pielessä. Tai sitten äänikortti ei ole yhteensopiva käyttöjärjestelmäsi kanssa. Itsellä ei toiminut erään emolevyn integroitu Realtek ALC882 äänipiiri kunnolla Windows 7:n kanssa. Ei toiminut mikrofoniliitäntä, stereo mix nauhoitus (ulostulevan kaiuttimille menevän äänen nauhoitus) eikä 5.1 kanavainen ulostulo. En saanut tätä mitenkään korjattua jostain syystä.

  Jos sinulla menee viimein hermot, osta LAADUKAS, 10-20 euron hintainen USB-äänikortti joka tukee käyttöjärjestelmääsi varmasti. Tällä korjaantuu ongelma 100% varmuudella, ellei itse kaiuttimissasi ole vikaa.

 10. Ja sitten tuosta rätisemisestä, jos äänet siis muuten toimii mainiosti mutta äänet rätisee, tarkista liitännät. JOS VIKA EI VARMASTI ole liitännöissä tai rikkinäisissä johdoissa, vika löytyy äänikortista itsestään. Jotkut äänikortit (varsinkin vanhat emolevyyn integroidut äänikortit) ovat luonnostaan vain yksinkertaisesti huonoja ja äänet saattavat rätistä jonkin verran. Tämä on havaittavissa varsinkin kun kaiuttimet laittaa 100% äänenvoimakkuudelle ja heiluttaa ikkunaa ympäri näyttöä. Jos ääni muuttuu selvästi sen mukaan mihin ikkunaa ruudulla liikuttaa, on kyse tietokoneen sisäisestä äänikortin ongelmasta. Äänikortti ottaa häiriötä johonkin. Ongelma on kaikista helpointa korjata varmasti ostamalla ulkoinen USB-äänikortti. Myös uuden sisäisen äänikortin voi ostaa, mutta USB-äänikortti on huomattavasti helpompi asentaa.

  Toivottavasti tästä oli apua jollekin.

 11. Janne P. kommentoi

  Xp:n asensin tässä vastamja ilmennyt ongelma, että äänet katoavat itsestään yhtäkkiä. Uusimpia ajureita kokeiltu eikä vaikutusta. Realtekin joku vanha äänikortti. Reboot ja taas toimii hetken. Ilmenee varsinkin Call of duty 4:ää pelatessa ja esim. vlc:tä käytettäessä(sattumaa??), Jos äänet lähtevät niin ovat myös poissa. Hermot tässä menee kun ei voi koskaan toimia niin kuin pitää, kiitos avusta!!

 12. ninnukka kommentoi

  missä on vika jos kannettavasta häviää muuten äänet, mutta korvanappien kautta kuuluu? asetukset ja kaikki sellaiset on tarkistettu

 13. ninnukka kommentoi

  no tuota… mitä kaikkee kuuluu perustietoihin…? en voi tietää…!! kerronhan minä jos tiedän mitä kertoa. Ensimmäisen kerran kun äänet katosivat muistaakseni olin netissä, youtubessa, katsoin jotain videopätkää. Kerran sen jälkeen äänet palasivat omia aikojaan. Muistaakseni oli niin että kun käynnistin koneen ne vaan toimivat. Siinä välissä oli siis useita päiviä. Toisella kertaa en muista missä yhteydessä ne katosivat. Sen jälkeen ovat ollet poissa jo vuoden

  • Ihan perustietoihin kuuluu esimerkiksi se mikä käyttöjärjestelmä tietokoneessasi on. Olisiko vielä mahdollista että joku säätönamiska olisi tietokoneen asetuksissa kiinni?

 14. ninnukka kommentoi

  ja säädöt on kyllä kohdallaan, kaksi eri ihmistä on ne tarkistanu ja ihan ammattisellaiset, mutta eivät keksineet missä vika on. veli epäilee kai jotain ajurihommaa

  • Minulle itselläni ei ole vistaa. Kokeile kirjoittaa hakupalkkiin esim ”päivi…” ja mitä se antaa. Eiköhän se sillee löydy. En viitsi ohjauspaneeli-reittiä antaa kun minulla on eri käyttöjärjestelmä.

 15. ninnukka kommentoi

  löysin itse, päivitykset kunnossa

  äänikortti ja kaiuttimet
  VIA High Definition Audio
  (VIA High Definition Audio)
  veli oli just asentanu jonkun ajurin vialle mut ei auttanu

 16. Ääniongelmia kannettavassa: ääni katkeilee, särisee, rätisee ja toisto hidastelee. Näin käy iTunesissa, netissä ja cd- tai DVD-levyjä toistettaessa. Kone Acer Aspire 7736ZG, käyttis Win7, äänet RealTek High Definition Audio, laiteohjaimen versio 6.0.1.6083. Ajurit on päivitetty, ei auta mikkään :( Mahtavaa jos osaisit neuvoa, takuuta koneessa jäljellä 4 päivää, mutta huoltoon vienti ei kiinnostaisi.

 17. Windowsin (XP) automaattisen päivityksen jälkeen äänet katosivat ja tehtäväpalkki lakkasi näyttämästä avoimia ohjelmia. Tehtäväpalkin saan korjattua käynnistämällä explorer.exen uudelleen joka kerta, kun käynnistän tietokoneen, mutta ääniin tämä ei auta. Olen asentanut äänikortin ajurit uudelleen, poistanut ongelmat tuoneen päivityksen ja suorittanut korjausasennuksen XP:n CD:ltä. Ohjauspaneelin ääniasetuksissa lukee vain, ettei minulla olisi äänikorttia kiinni koneessa, mutta laitehallinta väittää sen olevan kunnossa ja aktiivinen. Ubuntussa äänikortti toimii normaalisti.

  Dxdiagin DirectSound-testin tulos: DirectSound-testitulokset: Virhe vaiheessa 3 (DirectSoundCreate): HRESULT = 0x88780078 (Ei ohjainta)

 18. Ongelmani on, että kun laitan kaiuttimet kiinni koneeseen, niin ääni kuuluu sekä tietokoneesta että kauttimista. Yleensä kun olen laittanut kajarit kiinni, niin tietokone on pysynyt hiljaa ja ääni tulee kajareista niin kuin kuuluukin. Ongelma ei siis nyt ole etteikö kuuluisi, vaan että kuuluu liian monesta paikasta. On todella ärsyttävää kun koneen kauttimet tekevät oman ”kolkon” äänen ja kajarit oman ”jyhkeän” äänensä ja ne kuuluu yhtä aikaa. Toki voin tehdä niin että laitan koneen äänen hiljaiselle ja kajarit täysille, niin tilanne on normaali, mutta varsinainen vika ei häviä minnekkään. Enkä voi kuunella kuulokkeilla, koska silloin tilanne on sama kuin ei kuulokkeita ollenkaan.

 19. äääh kommentoi

  joku joka älyää niin auttakoon. ostin helmikuussa uuden kajarit, Creativen A220:t. hyvät ovat olleet tähän mennessä, nytten päättivät sitte lakata toimimasta, ei siis mitään kuulu, ennen kuului pientä rätinää kun laittoin päälle, enää ei edes sitä. olen yrittänyt otttaa ne varmaan sata kertaa irti ja liittäny uudelleen, kaikki johdot, ohjekirjankin kanssa oikein. mutta ei, ennen syttyi vihreä valo kaiuttimien äänensäätönappulan yläpuolelle, nyt se valo on alkanut ”himmetä” ja just ku mikää ei vois olla huonommi, nii nytten myös tietokoneen omat äänet päättivät sammua. siis ei kuulu mitään mistään (naapurit kai kiittää) mutta minä en :D olen pistäny kaikki äänet täysille ja windowsilta kattonu että ei oo mikää pois päältä, kaikki pitäis olla kunnossa. voisiko joku viisas siis auttaaa tietämätöntä tyttöä hädässä? (: kiitos

  • Tietokoneesi äänikortissa tai sen ajureissa saattaa olla vikaa. Onko merkkivalon himmeneminen varmaa, vai voisiko se johtua runsaammasta valosta? Tällainenkin illuusio on mahdollinen. Toki himmentyminen ja kohinan loppuminen viittaavat jollain tapaa kaiuttimen sisäisen vahvistimen/virranjakajan/virtalähteen (luultavasti subbarissa) rikkoutumiseen. A220 on todella edullisen hintaluokan setti, joten aikainen rikkoutuminen on mahdollista. markkinatalous ja kiina-ilmiö, kyllä te tiedätte ;)

   Kävisin alkujaan näyttämässä kaiuttimia ostopaikassa kuitin kanssa. Kokemukset voit jakaa http://asiakkaana.net sivustolle.

 20. joo, niihä ne on aika kiinaihmeet :D:D mut ihme ku niinku koneenkin äänet hävis, kajareitte lisäks. mistäköhä sitte sais niitä ääniä tähä koneesee takas ku toi Speccy-toiminto vaatii ainaki multa 9.95e

 21. mut ihme ku niinku koneenkin äänet hävis, kajareitte lisäks. mistäköhä sitte sais niitä ääniä tähä koneesee takas ku toi Speccy-toiminto vaatii ainaki multa 9.95e

 22. ja nyt se sitte vaa sanoo että tarkistetaan äänipalvelun tila… ja sitte että Ongelmia ei löytynyt. ai ei vai?!?! mä kuolen ku tää ei toimi -.-

  • Toimiiko kaiuttimet normaalisti kun käytät niitä esim. puhelimesi tai toisen tietokoneen kautta?
   Jos vika on tietokoneessa, ongelma saatta ratketa palauttamalla järjestelmä siihen pisteeseen jolloin äänioneglmia ei vielä ollut.

 23. epätoivoinen kommentoi

  Koneeni äänet lopettivat yht’ äkkiä toimimasta ja ovat olleet poissa jo 3 kuukautta. Tänään latasin uuden ääniajurin, mutta se ei auttanut asiaa. Olen tarkistanut myös liitännät sekä asetukset, mutta en löydä vikaa. Mikä neuvoksi?

 24. Pekka Puupää kommentoi

  Kiitos kovasti on hyvä että tämmöinen 68-vuotiasvaarikin löytää netistä neuvoja joiden avulla saadaan jotakin hyödyllistä aikaan. Koneessa oli todella iso päivitys joka oli hukannut äänet.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.