Acer Iconia Tab 8 -tablettitietokone testissä

3

Acer-Iconia-Tab8-etu

Acer julkisti muutama kuukausi takaperin uuden Iconia Tab 8 -tablettitietokoneen. Iconia Tab 8 on edullisen hintaluokan Android-tabletti. Se ei vielä ole Suomen markkinoilla, mutta maailmalla Tab 8:n hinta on noin 150 euron tietämillä. Olen parin kuukauden ajan kerännyt kokemuksia tabletista, ja on aika julistaa tuomio.

Ominaisuudet

Acer Iconia Tab 8 on varustettu perusominaisuuksilla. Laitteessa on Android-versio 4.4.2, 1,33 GHz Intel Atom neliydinprosessori, 2 gigatavun RAM, 16 gigatavun tallennustila, GPS, Bluetooth 4.0, micro-HDMI-liirtäbrä sekä microSD-laajennuspaikka. Pienoisena puutteena laitetta ei ole mahdollista yhdistää matkapuhelinverkkoon, mutta WiFi luonnollisesti löytyy

Rakenne

Käsituntuma Acer Iconia Tab 8 -tablettiin on mukavantuntuinen. Tabletti on kevyt ja ohut, noin 340 gramman painoinen ja 8,5 mm paksu ilman kameraa. Laitteen reunat ovat mukavan pyöreät, joten sitä on kiva pidellä kädessä. Alumiininen takakuori antaa mukavasti laadukkuuden tuntua. Tabletti on tukevarakenteinen ja jämäkkä keveyteensä nähden.  Tabletin käyttäminen on mukavaa ja kosketusnäyttö reagoi hyvin.

iconia-painikkeet

Tabletin oikeasta reunasta löytyy virtapainike ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Painikkeet löytyvät sormella helposti, mutta virtapainike on aseteltu niin lähelle äänenvoimakkuuspainiketta, että sitä saattaa erehtyä painamaan voimakkuutta lisätessä.

iconia-sdkortti

Laitteen vasemmassa reunassa on aukko microSD-muistikortille. Aukossa ei ole lainkaan suojaa, minkä vuoksi laite on alttiimpi pölylle ja roiskevedelle.

Iconia-liittimet

Yläreunasta löytyy kuulokeliitäntä, virtaliitäntä, micro-HDMI-liitäntä sekä mikrofoni.

iconia-takaa

Takaosan alareunassa on kaiuttimet. Sijoittelunsa vuoksi niistä ei synny lainkaan stereovaikutelmaa. Toinen kaiutin sijoitettuna laitteen yläreunaan olisi paikallaan, kun laitetta käytetään vaakasuunnassa.

Näyttö

Aivan selkeästi kirkkaimpana tähtenä loistaa Iconian 8-tuumainen teräväpiirtonäyttö, jossa on hintaluokkaan nähden todella huima 1920 x 1200 pikselin resoluutio (muistutuksena, FullHD on 1920 x 1080). Suuren tarkkuuden lisäksi tabletin LCD-näyttö on varustettu IPS-teknologialla, jonka ansiosta värit toistuvat hyvin myös vinoista katselukulmista. On suuri ilo huomata, että Acerilla on panostettu tabletin suurimpaan ja näkyvimpään komponenttiin näin paljon.

näyttö-alhaalta näyttö-ylhäältä screen-left

Panostus myös näkyy. Näytön kuva on erittäin tarkka ja katselu on mahdollista mistä tahansa kulmasta ilman värien vääristymistä. Näyttö on tarvittaessa todella kirkas ja sen kuva näkyy kirkkaana myös ulkona. Tabletissa ei ole tosin automaattista kirkkaudensäätöä, joten kirkkautta on säädettävä manuaalisesti.

Jos laitteen oma näyttö ei kaikesta huolimatta riitä, on tablettiin mahdollista kytkeä ulkoinen näyttö tai vaikkapa videotykki micro-HDMI-liittimen kautta. HDMI-liittimen käyttö ei vaadi erityisominaisuuksia käytettävältä näyttölaitteelta ja tabletti tunnistaa ulkoisen näytön automaattisesti. Kaapeli on tietenkin hankittava erikseen.

Jotain omaakin

Acer Iconia Tab 8 pitää sisällään lähes natiivin Android 4.4.2 -käyttöjärjestelmän. Järjestelmä pitää sisällään muutaman kivan lisäominaisuuden. Acer Touch WakeApp -ominaisuuden avulla on mahdollista avata suoraan lepotilasta käyttäjän määräämä ohjelma pitämällä viittä tai kahta sormea näytön päällä. Acer IntelliSpin puolestaan parantaa ruudun automaattisen käännön ominaisuuksia silloin, kun laitetta käytetään vaakatasossa.

Acer on myös lisännyt järjestelmään liudan hyödyttömiä lisäsovelluksia, kuten esimerkiksi Acer Accesories -sovellus, jonka avulla on mahdollista ostaa lisätarvikkeita Acer-tuotteisiin. Karmeimpana yllätyksenä tabletissa on valmiiksi asennettuna erään kolmannen osapuolen hotellinvaraussivuston applikaatio. Jotkin esiasennetut sovellukset ovat maksullisia käyttää. Laite yrittää hanakasti avata esimerkiksi PDF-tiedostoja mukana tulleella toimisto-ohjelmalla, jossa ei ole käyttölisenssiä. Mitään Acerin esiasentamista sovelluksista ei ole mahdollista poistaa ilman järjestelmän murtamista.

Suorituskyky

Kun roskasovelluksista on päästy yli, tablettia käyttöön ottaessa saattaa ilokseen huomata, että Iconia Tab 8:ssa on riittävästi tehoa pyörittämään Android 4.4.2-versiota tehokkaasti. Käyttöliittymän animaatiot näkyvät sulavasti, valikoiden selaaminen ei töki ja laite muutenkin noudattaa käskyjä ilman viiveitä. Tämä ei ole mikään itsestäänselvyys tämän hintaiselle tabletille, varsinkin sellaiselle jossa on teräväpiirtonäyttö.

Acer Iconia Tab 8 toistaa 1080 p teräväpiirtovideot Youtubesta vaivattomasti. Myös Netflix ja Yle Areena toimivat moitteetta. Videot pyörivät hienosti ilman lagia, mutta todella pientä liike-epäterävyyttä syntyy kun videolla näkyvä kohde liikkuu. Epäterävyyden määrä on kuitenkin vähäistä, eikä sitä havaitse kuin hifistelijät. Käytännössä katselukokemus on mahtava.

Kaikki testaamani pelit toimivat tabletilla jouhevasti. En onnistunut löytämään Google Playn valikoimasta yhtään sellaista peliä, joka ei toimisi sujuvasti Iconia Tab 8:lla.  Jotkin raskaimmista peleistä, kuten esimerkiksi kilpa-autoilupeli GT Racing 2, asettavat itselleen alhaisemmat grafiikka-asetukset automaattisesti. Alhaisilla asetuksilla peli pyörii kuitenkin hyvin. Käytännössä, ja ehkä ihan pieneksi yllätykseksi, Iconia Tab 8 soveltuu pelaamiseen hyvin.

PassMark-ohjelmalla suoritettu suorituskykytesti antoi kokonaistulokseksi 4 830 pistettä.

Screenshot_2015-01-28-01-20-52

Kamera

Acer ei rehentele Iconia Tab 8:n kameravarustuksella, eikä siihen mitään aihetta olisikaan. Laitteessa on kaksi kameraa. Takapuolella on 4 megapikselin kamera automaattitarkennuksella ja edessä 2 megapikselin kamera videopuheluita varten. Kamerat eivät loista tarkkuudellaan, mutta molemmilla kameroilla saa melko kelvollisia kuvia hämärässäkin valaistuksessa – voimakkaan kohinan kanssa, tietenkin. Oheiset kuvat seteleistä on otettu hämärässä sarastusvalon valossa.

Kameran käyttöliittymä sallii täysautomatiikan lisäksi manuaalisten kuvausasetusten käytön valkotasapainon, valotuksen ja herkkyyden säätämisen osalta. Jo ISO-400-arvolla kuvaan tulee todella paljon kohinaa, joten kikkailut kameran kanssa on syytä unohtaa. Tabletin kamera on kelvollinen, mutta sillä on turha yrittää saada laadukasta vaikutelmaa perhealbumeihin.

iconia-sivusta

Akunkesto

Tehokas laite vaatii paljon virtaa. Tabletissa on sisäänrakennettu litiumpolymeeriakku, jolle Acer lupaa käyttöaikaa 7,5 tuntia. Kokeilujeni mukaan yhdellä latauksella katselee Netflix-sarjoja HD-laadulla nelisen tuntia, mikä on keskiverto tulos. Ruudun kirkkautta on tosin syytä säätää himmeämmälle akun säästämiseksi.

Ongelmia akun kanssa on yleensä aiheutunut siinä vaiheessa, kun akun varaus on alle 15 %, jolloin varaus pienenee käytön aikana, vaikka tabletti olisi kytkettynä verkkolaturissa. (Tämä saattaa kuitenkin johtua siitä, etten ole käyttänyt tabletin alkuperäistä laturia joka olisi saattanut olla tehokkaampi. Selvitän asiaa.)

Valmiustilassa akku kestää pari päivää. Käytännössä laite on laitettava lataukseen lähes joka yö, vaikkei sitä käyttäisikään kuin parin sähköpostin lukemiseen päivittäin. Näin heikko akunkesto valmiustilassa on iso harmi varsinkin jos käyttö on satunnaista ja tabletti saattaa unohtua ilman laturia pariksi päiväksi.

 Yhteenveto

Acer Iconia Tab 8 on toimiva tabletti ja se soveltuu käytännössä mihin tahansa käyttöön. Se on hyvin varusteltu ja tarpeeksi  suorituskykyinen myös pelaamiseen ja hd-videoiden toistamiseen. Pienet puutteet akunkestossa ovat kuitattavissa huippulaadukkaan näytön ansiosta. 150 euron hintaluokassaan Tab 8 on hieno tekele ja se pärjää vertailussa myös kalliimpien laitteiden kanssa. Voin suositella laitetta varauksetta.

 

 

 

 

 

Share.

3 kommenttia

  1. -kaliffi- kommentoi

    Onko acerin tosiaan pakko tunkea joka paikkaan noita p*skoja sovelluksiaan, joita kukaan ei tarvitse yhtään mihinkään?

    nimim. acerin läppärin omistaja

    • Ihan samoja sovelluksia tulee minkä tahansa läppärin mukana ja eritoten jos on Windows 10… On täynnä esiasennettua roskaa, jota ei voi helposti poistaa. Tarkoitan siis noita sääsovelluksia yms. Ne pitää komennoilla poistaa ja silti ne eivät poistu kokonaan – vaan asentuvat uudestaan kun luo esim. uuden tilin koneelle ja taas poistellaan. Olen ajatellut Chromebookia seuraavaksi koneeksi.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.