Philips SHL5905BK CitiScape Uptown -sankakuulokkeet testissä

0

philips uptown kuulokkeet

Philips lähetti Vempaimia.netille uuden CitiScape-mallistonsa Uptown-kuulokkeet testattavaksi. Kuulokkeet ovat retrohenkiset vanhanajan New Yorkin tyyliin – itse kupit ovat alumiinia ja pehmusteet on verhoiltu nahalla. Uptownia löytyy myös harmaana ja ruskeilla pehmusteilla sekä ruskeina ja vaaleanharmailla pehmusteilla. Kuulokkeiden suunnittelussa on ilmeisesti paneuduttu nimenomaan tyylikkyyteen ja käyttömukavuuteen. Katsotaan miten Philips Uptown -kuulokkeiden käy Vempaimia.netin ankarassa testauksessa.

Kuulokkeiden johto on 125 senttimetrin pituinen profiililtaan litteä, joten se pysyy helposti suorana, menemättä sykkyrälle tai solmuun. Johdossa on hieman leluisalta tuntuva äänenvoimakkuudensäädin, jossa on myös mikrofoni ja vastauspainike, mikä on näin suurissa sankakuulokkeissa harvinaista herkkua. Kuulokkeet sopivat siis puhelimessa käytettäväksi. Liittimenä toimii 3.5 mm plugi, josta johto lähtee 90 asteen kulmassa, mikä helpottaa laitteen käyttöä ja pidentää johdon elinikää.

Mukavuutta melkein koko rahalla

Philips CitiScape Uptown -kuulokkeiden rakenne on sopivan löysä ja mukaileva, kuulokkeiden olematta kuitenkaan liian vetelät. CitiScape Uptown -kuulokkeiden rakenne on siis juuri sellainen kuin koko korvan peittävissä kuppikuulokkeissa kuuluu ollakin. Kuppien välinen sanka joustaa juuri oikeissa määrin asettuakseen mukavasti päähän ilman, että mikään osa esimerkiksi painaa päätä ikävästi. Kuppiosat on kiinnitetty sankaan reilusti kääntyvien nivelien avulla, jotka sallivat suurissa määrin kuppien kääntymistä sivu- ja pystysuunnassa, kuitenkin pyörimättä ”itsensä ympäri”.

Testasimme CitiScape Uptown -kuulokkeita urbaanissa olosuhteissa, ja tulimme siihen tulokseen, että kuulokkeet voisivat puristua korvia vasten aavistuksen voimakkaammin, jolloin ne olisivat esimerkiksi kävellessä varmemmin päässä. Nopeatempoinen kävely tai puolijuoksu saattaa saada kuulokkeet karkaamaan päästä. Myöskin nopea pään kääntely edestakaisin saa kuulokkeet heilahtamaan. Moshata kuulokkeet päässä ei voi – ne tippuvat (kyllä, tätä on kokeiltu). Sikäli kun kuulokkeet istuvat päähän mukavasti, ne istuvat ehkä liian mukavasti painamatta kylliksi korvien seutuun.  Philips on selvästi hakenut kompromissia käyttömukavuuden ja päässä pysymisen väliltä – lujasti puristavat kuulokkeet kun eivät ole vallan mukavat, vaikka niissä olisi kunnolliset pehmusteet. Artikkelin loppupuolella mainitaan myös eräs toinen löysyydestä johtuva ongelma.

Uptown sulkee äänen sisälleen

SHL5905BK CitiScape Uptown -kuulokkeet ovat pehmeät päähän. Kuulokkeissa ei ole säästelty aidolla nahalla päällystettyä pehmustetta, joka peittää sangan ja reunustaa kuulokkeiden korvia vasten tulevia kuppeja.

Juurikin näihin kuppien pehmeisiin reunuksiin liittyy eräs Philips CitiScape Uptown -kuulokkeiden hienoin ominaisuus – MusicSeal. Tällä ominaisuudella tarkoitetaan, että kuulokkeet vangitsevat äänen pelkästään kuulokkeen ja kuuntelijan korvien väliin: ääni ei vuoda ympäristöön, eivätkä kanssaihmiset kuule pihaustakaan kuulemastasi. Testasimme tätä ominaisuutta huolella, erinomaisin tuloksin. Vaikka testihenkilö kuunteli Uptown-kuulokkeilla musiikkia jopa haitallisen suurilla voimakkuuksilla, vieressä ollut toinen henkilö ei havainnut ääntä, vaikka tämän korva oli vain muutamien senttien etäisyydellä kuulokkeista. MusicSeal-ominaisuus on erinomaisesti toteutettu ja sen ansiosta voit kuunnella Philips Uptown -kuulokkeilla musiikkia häiritsemättä muita, niin kotona kuin vaikkapa joukkoliikenteessäkin.

Philips väittää, että Uptown-kuulokkeidenMusicSeal-ominaisuus sulkee kaupungin melun kuuntelijan korvien ulkopuolelle. Todellisuus sanoo kuitenkin hieman toista. Testien perusteella kuulokkeet vaimentavat vain osan kaikkein korkeimmista äänistä, kuten esimerkiksi märällä asfaltilla ajavan auton rengasäänet. Tätä matalammat taajuudet tulevat kuulokkeiden läpi käytännössä yhtä selvinä kuin ilman kuulokkeita – jotkin äänet kuuluivat jopa selkeämmin kaikukoppaefektin vuoksi. Ohi kiitävät junat, autot, lentokoneet ja muut melunlähteet häiritsevät kuulokkeiden käyttäjää lähes yhtä paljon kuin ilman kuulokkeita, joten minkäänlaisesta äänieristyksestä on turha puhua.

Entä Uptown-kuulokkeiden äänenlaatu?

Philips CitiScape Uptown -sankakuulokkeita markkinoidaan selvästi tyylikkyydellä ja käytännöllisillä ominaisuuksilla. Riittääkö sadan euron suositushinta kattamaan näiden ominaisuuksien lisäksi myös hyvän äänenlaadun? Vastaus on ehdoton kyllä. Kussakin kupissa oleva 40-millinen neodyymimagneetein toimiva elementti tuottaa yllättävän puhdasta ääntä jopa harjaantuneemmallekin hifi-korvalle. Varsinkin matalimmat bassoäänet toistuvat syvinä ja selkeinä, myös kohtuullisilla äänenvoimakkuuksilla. Korkeat ja keskiäänet kaipaisivat enemmän selkeyttä, mutta tämä epäselkeys on minimaalista eikä ole estänyt musiikin kuuntelemista.

Matalimpien äänten toistoa parantaa kuulokkeiden tiiveys (MusicSeal). Äänenlaatuun vaikuttaakin ongelma, josta jo artikkelin alkuosassa vihjailtiin. Kun kuulokkeet eivät purista ainakaan pienemmässä päässä olevia korvia vasten kovinkaan voimakkaasti, seuraa siitä pientä matalampien äänten katoamista. Kun kuulokkeita puristaa kevyesti tiiviimmin päätä vasten, matalat äänet voimistuvat. Varsinainen ongelma tämä ei kuitenkaan ole, sillä ääni on ilman tätä ylimääräistä puristustakin varsin loistava – nimenomaan matalammasta päästä. En silti pistäisi pahaksi, vaikka kuulokkeet olisivat hieman tiukemmat päähän.

 

Kuvia kuulokkeista tulossa myöhemmi

Share.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.