Alle 40 euron minitietokone pyörittää 4K-videota ja pelejä

1

odroid-c2

Vuosi sitten suosiota herättänyt uusi Raspberry Pi 2 -minitietokone on saanut itselleen vakavasti otettavan kilpailijan. Eteläkorealainen Hardkernel on julkaissut tehokkaan Odroid-C2 -tietokoneen. Se on luottokortin kokoinen aivan kuten Raspberry, mutta Hardkernel lupaa tietokoneelleen huomattavasti enemmän suorituskykyä.

Yhdelle piirilevylle kootut minitietokoneet ovat nousseet suosioon tietokoneohjelmoijien ja robottirakentelijoiden keskuudessa hyvin muokattavana ja monipuolisena alustana. Alun perin niillä ajettiin vain yksinkertaisia koodirivejä, mutta piirilevyjen suorituskykyjen noustessa niistä on tullut jopa henkilökohtaisen tietokoneen korvaajia. Vuosi sitten julkaistuun Raspberry Pi 2:een on mahdollista asentaa jo Windows 10  tai Ubutuntu-käyttöjärjestelmä.

Korealainen Hardkernel menee uuden Odroid-C2-piirilevyn kanssa jo lähes liiallisuuksiin. Yhtiö lupaa tietokoneen toimivan jopa pelikäytössä ja 4K-videoiden toistossa. Hintaeroa Raspberryyn ei kuitenkaan ole kuin viisi euroa.

Odroid-C2 voi pyörittää täydellistä Ubuntu 16.04- tai Android 5.1. -järjestelmää. Vielä vahvemmilla piirilevytietokone on grafiikkapuolella; tietokonetta voi käyttää pelaamiseen Android- tai Linux-järjestelmissä. HDMI 2.0 -portin kautta siihen voidaan liittää myös 4K-monitori.

Piirilevyllä nimittäin on ARM:in uusin Mali-450 MP3 -grafiikkasuoritin sekä videopiiri joka pystyy renderöimään 4K-videostriimiä 60 kuvaruudun nopeudella. Lisäksi kortilla on ARM:in 64-bittinen Cortex-A53 -prosessori ja kaksi gigaa DDR3 -RAM-muistia.

Odroid-C2 toimii tietenkin myös ohjelmointi- ja robottikäytössä. Siinä on GPIO, I2S ja UART -portit laiteliitäntöjä ja sisääntulevaa signaalia varten.

Laitteen toimitukset alkavat 4. marraskuuta.

Lähde PCWorld

Share.

1 kommentti

  1. Odotan kyllä innolla testiä ja lisäkokemuksia tästä tietokoneesta. Todella vaikea uskoa, että tuollainen mopo pyörittäisi 4K-videota, kun eivät jättikokoiset näytönohjaimetkaan tänä päivänä kaikki siihen vielä pysty.

    Markkinointikikka, ennakkotilaushuijaus vai teknologian huipentuma?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.