Tietokone hiljaiseksi eli tietokoneen ja kiintolevyn hiljentäminen -opas

0

Tietokone saattaa olla työhuoneen melupesä, josta irtoaa melua käyttäjän korville vähän liikaakin. Liika melu on paitsi terveysriski, myös häiritsevää. Mikä onkaan ikävämpää kuin katsoa elokuvaa tietokoneen melun pilatessa tunnelmaa.

Ongelmaan on vain yksi keino, tietokoneen hiljentäminen. Tietokone on siis saatava hiljaiseksi. Mutta miten tietokoneen hiljentäminen käytännössä toteutetaan? Tämä artikkeli tarjoaa kattavat ohjeet tietokoneen hiljentämiseksi. Artikkeli on jaksoteltu viiteen vaiheeseen, jotka on syytä käydä läpi järjestyksessä.

1. Puhdista tietokoneesi

Tietokoneen melu saattaa johtua pitkälti liian pölyisestä tietokoneesta. Avaa tietokoneesi sivupaneeli ja puhdista kotelon sisäosat esimerkiksi paineilmalla tai puhaltelemalla. Puhdista tuulettimien takaosat kostutetulla paperilla tai yksinkertaisesti sormella pyyhkimällä. Puhdista huolella myös prosessorin ja näytönohjaimen jäähdytyssiilit. Kun olet puhdistanut tietokoneesi mielestäsi parhaasi mukaan, kokeile käynnistää tietokoneesi. Vähenikö melu? Jos melu ei tuntunut vähentyvän, kokeile irrottaa tietokoneesi virtalähde ja avaa se. Puhdista virtalähteen sisäosat paineilmalla parhaasi mukaan. Huom! Irrota virtalähde verkkovirrasta ennen sen avaamista! Vältä koskemasta sen sisällä oleviin komponentteihin! Kun olet mielestäsi puhdistanut tietokoneesi virtalähteen niin hyvin kuin pystyt, kiinnitä virtalähde takaisin paikoilleen.

2. Selvitä melunlähde

On hyvin yleistä, että tietokoneen melu aiheutuu vain yhdestä tai korkeintaan muutamasta komponentista. Käynnistä tietokoneesi ja yritä kuunnella tietokonettasi ja koita selvittää melunlähteitä. Kokeile avata tietokoneesi sivupaneeli kuunnellaksesi mistä tietokoneesi melu aiheutuu. Voit kokeilla tuulettimien irrottamista yksitellen lyhyeksi ajaksi selvittääksesi kunkin tuulettimen melutasoa.

Kun löydät melunlähteen, sinun on helppo hiljentää tietokonettasi vaihtamalla kyseinen komponentti hiljaisemmaksi. Jos melun aiheuttajaksi selvisi esimerkiksi kovaääninen prosessorin tuuletin, sinun kannattaa vaihtaa kyseinen tuuletin hiljaisempaan. Esimerkiksi Noctua valmistaa hiljaisia ja tehokkaasti jäähdyttäviä prosessorintuulettimia. Mikäli melun aiheuttaja on kovaääninen kotelotuuletin, niin toimi samalla tavalla kuin prosessorituulettimen kanssa ohjeistin toimimaan, eli vaihda kotelotuulettimesi hiljaisempaan tuulettimeen. Ja mikäli koteloon vain mahtuu, pyri valitsemaan mahdollisimman iso (yleensä noin 120 millimetrin halkaisija) tuuletin. Mitä isompi tuuletin on, sitä enemmän se kykenee siirtämään ilmaa pienemmillä kierrosnopeuksilla joka taas johtaa pienempään meluun.

Jos sinusta virtalähteen puhdistuksenkin jälkeen tuntuu siltä, että melu aiheutuu tietokoneesi virtalähteestä tai virtalähteesi on liian meluinen, sinun on todennäköisesti parhainta hankkia uusi, tietokoneeseesi yhteensopiva, hiljaisempi virtalähde.

3. Kiintolevyjen hiljennys

Tietokoneen kiintolevy aiheuttaa koteloon värinää, joka puolestaan aiheuttaa melua. Lisäksi kiintolevyistä kuuluu ikävää raksutusta. Kiintolevyjen hiljentäminen puolestaan onnistuu kotikonsteinkin, ilman kalliita lisävarusteita. Itse olen hiljentänyt tietokoneeni kiintolevyt ripustamalla ne kengännauhoista koteloon kiinni. Kiintolevyn hiljennys kengännauhoilla tai vastaavalla narulla poistaa sekä raksutuksen että surinan. Kiintolevyn ripustus kengännauhoilla tapahtuu siten, että ensin pujotat kengännauhat 5,25″ laajennuspaikan sivuilla oleviin reikiin. Tämän jälkeen pujota kiintolevysi lankojen päälle. Huomaa, että ripustus aiheuttaa kiintolevyn lämpötilan nousua.

4. Säädä tuulettimien nopeutta

Tietokoneen sisällä olevat tuulettimet käyvät yleensä kovemmilla kierroksilla kuin oikeasti olisi tarve. Liian kova pyörimisnopeus aiheuttaa turhaa melua. Pyörimisnopeutta voidaan säätää erilaisilla ohjelmilla, kuten SpeedFanilla. Ohjelma on helppokäyttöinen, mutta se ei sovellu jokaiseen tietokoneeseen. Tietokoneen tuuletinten pyörimisnopeuksia voidaan silti säätää erilaisilla tietokoneen sisälle asennettavilla kierrosnopeussäätimillä, jotka muuttavat moottorin tehoa. Pyörimistehon alennus pienentää myös jäähdytystehoa, joten muista seurata tietokoneesi lämpölukemia.

5. Tietokoneen äänieristys

Kun tietokoneessasi on jo hiljaiset komponentit ja kengännauhoin hiljennetty kovalevy, muttet ole vieläkään tyytyväinen melutasoon, sinä todennäköisesti vaadit äärimmäistä hiljaisuutta. Tietokoneen saa äärimmäisen hiljaiseksi ainoastaan, jos teet koteloon äänieristyksiä. Useat verkkokaupat myyvät erilaisia äänieristyssarjoja, joissa on yleensä mukana erikokoisia äänieristyslevyjä tai bitumikumimattoja. Yleensä näistä on huomattavaa apua vain silloin, kun PC:ssä on jo hiljaiset komponentit.

Tietokoneen kotelon äänieristystä voi kokeilla myös kotikonstein. Esimerkiksi 20 mm vaahtomuovi hiljentää tuuletinten kohinaa. Bitumivuoraus vähentää kotelon resonointia huomattavasti. Näiden kahden yhdistelmä on lähes lyömätön.

Share.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.