Pilvipelaaminen on tulevaisuuden pelaamista

0

Jo jopa neljänkymmenen vuoden ajan videopelaaminen on voitu jakaa yksinkertaisesti tietokone- sekä konsolipeleihin. Nämä kaksi ovatkin taistelleet tasaväkisesti siitä, kumpi nauttii enemmän pelaajien suosiosta. Tietokonepelejä suosivat ovat vannoneet tietokoneiden ylivertaisuuteen kun taas konsolipelaajat kehuvat kilpaa laitteiden helppokäyttöisyyttä sekä mutkattomuutta. Viime vuosina näiden rinnalle on myös noussut mobiilipelaaminen, joka onkin lyhyessä ajassa napannut itselleen reilun kolmanneksen koko peli markkinoista.

Tulevaisuudessa tietokone-, konsoli- ja mobiilipelaamisen välinen raja voi kuitenkin tulla huomattavasti hämärtymään, kun pilvipelaaminen siirtää pelien pyörittämisen suuriin palvelinkeskuksiin. Pilvipelaaminen on ollut niin sanottu muotisana jo vuosien ajan. Pilvipelaamisen kautta kaikki uusimmat pelisivustot ovatkin helposti jokaisen pelaajan saavutettavissa. Pilvipelaamisen ajatuksena on, että pelaamiseen ei enään tarvita pelitietokoneita tai konsoleita. Pilvipelaamisella onkin paljon yhteistä videoiden suoratoiston kanssa.

Pohjimmiltaan pilvipelipalvelin suorittaa pelin ja suoratoistaa videon pelaamisesta sinulle. Näppäimistön, hiiren ja ohjaimen toiminnot lähetetään verkon kautta pilvipalvelimelle. Pilvipelaamisessa pelin pyörittäminen siirtyy siis olohuoneen nurkasta internetin suuriin palvelinkeskuksiin. Näissä palvelinkeskuksissa virtuaaliset pleikkarit ja xboksit hoitavat raskaan tietojenkäsittelyn ja striimaavat lopputuloksen pelaajalle. Pelaaja tarvitsee vain nettiyhteyden sekä peliohjaimen. Pohjimmiltaan pilvipelaaminen on kuin suoratoistettava videopalvelu, mutta kuitenkin interaktiivinen.

Ei mikään uusi ilmiö

Pilvipelaaminen ei kuitenkaan ole uusi ilmiö. Ensimmäisen kerran teknologiaa esiteltiin yleisölle jo vuonna 2000 ja ensimmäiset pilvipelipalvelut tulivat markkinoilla 2010-luvun alussa ja viimeisen viiden vuoden aikana melkeinpä kaikki suurimmat pelialan tekijät ovat joko tuoneet jo markkinoilla oman palvelunsa tai ainakin vähintään ilmoittaneet tuovansa lähivuosina oman palvelunsa käytettäväksi.

Tällä hetkellä konsolipelimarkkinoita hallitseva Sony oli ensimmäisten joukossa tuomassa mahdollisuuden pilvipelaamiseen asiakkailleen. Vuonna 2012 Sony osti pilvipeliyhtiö Gaikain ja muokkasi siitä Playstation Now- palvelun, jonka se esitteli pelaajilleen vuonna 2014.

Pilvipalvelussa pelaajia erityisesti pelien saralla kiinnostavat GTA:n ja God of Warin kaltaiset huimaa suosiota keränneet pelit, joita palvelu tarjoaakin rajoitetun ajan. Tietysti näiden suosikkipelien lisäksi palvelu tarjoaa myös satoja pienempiä hittejä sekä myös tuntemattomampia pelejä.Valitettavasti aivan uusimpia pelejä ei vielä Playstation palvelusta löydy, mutta tähänkin on varmasti tulossa muutosta aivan lähiaikoina.

Isoa läpimurtoa odotellessa

Vielä toistaiseksi kuitenkin verkkoteknologian kehitys pitää fyysiset pelilaitteet relevantteina pelaamiselle. Esimerkiksi vielä viiveet vaikkapa napin painalluksesta palvelinkeskukseen ja takaisin eivät ole aivan huippuunsa viritettyjä. Viiveet pystytään ensin selättämään suurten kaupunkien läheisyyteen rakennettavilla pelipalvelinkeskuksilla. Tulevaisuudessa on mahdollista, että jokaisen kerrostalon kellarissa voisi pyöriä virtuaalikonsoli nopeatempoisia pelejä varten. Osa viive ongelmista myös katoaa 5G-teknologian myötä.

Vaikka fyysisten laitteiden valmistamista jatkettaisiin tulevaisuudessakin, vaikuttaa pilvipelaaminen pelialalla vallitsevaan sukupolviajatteluun, jossa olemme nähneet, että pelilaitteet kokevat ison päivityksen noin viiden vuoden välein. Pilvipelaamisen myötä on uskottavaa, että pelilaitteiden teknologia alkaa kehittyä tasaisemmin. Vanhan konsolin omistajan ei siis kannata suin päin suunnata ostamaan uutta laitetta, eikä kehitys myöskään tarkoita sitä, että tarvikemyynti sekä pelikonsolien myynti olisi tyrehtymässä tai loppumassa aivan täysin.

Share.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.