Miten nörtti pärjää yhden megan netillä?

2

jyrivaatainen2

Nörtti ja internetaktiivi Jyri Väätäinen, 25, pitää kotiaan Tampereen seudulla pienessä rivitaloyksiössä. Hän harrastaa musiikin kuuntelua, tietotekniikkaa ja maastopyöräilyä.

Jyrin yksiön vuokran hintaan ei mitä nähtävimmin kuulunut valokuituyhteyttä, sillä Jyrillä on käytössään vain yhden megan (1 MB/s) nopeudella varustettu nettiyhteys. Miten ihmeessä käytännössä netissä elävällä nörtillä voi olla  käytössään ainoastaan yhden megan nettiyhteys?

”Peruskäyttöön tuollainen letku on aika riittävä yhdelle”

Näin Jyri kertoo minulle Facebook-chatin kautta. Ilmeisesti yhden megan letku yltää Facebookiin asti. Tai sitten hän huijaa.

Selviää, että Jyrin yhteys on hankittu Saunalahdelta. Liittymänä on tarkkaan ottaen Saunalahti Tarkka 3G 1M. Kyseessä on siis mobiililaajakaista, jonka yhteyttä hän jakaa läppärilleen USB-kaapelin tai wifin avulla LG Spirit 4G -puhelimellaan.

Miksi 4G-puhelin, kun et edes käytä 4G-yhteyttä?

–  Lähes kaikissa kunnon puhelimissa on 4G nykyään, Jyri vastaa.

Se on totta. Ja lähes kaikki käyttävät 4G-yhteyttä. Paitsi Jyri, vaikka hän tietääkin niiden tekniikoista paremmin kuin muut.

Iltaisin Jyri avustaa Elisan ja Spotify-musiikkipalvelun palstoilla palveluiden käyttäjiä. Toiminta on täysin vapaahetoista ja palkatonta. ”Haluan jakaa tietoa ihmisille”, Jyri selittää.

”Elisan nopeuden kuristus ei ole kovin tarkka”

Jyri paljastaa, että Saunalahden 1M liittymällä saa todellisuudessa nopeutta jopa 2 megan liittymän edestä. Sisään tulee siis tavaraa välillä jopa 250 kt/s nopeudella, vaikka nopeuden pitäisi olla maksimissaan 125 kt/s. Tämä johtuu Jyrin mukaan siitä, ettei Elisan kuristus ole kovin tarkka. Kuristuksella tarkoitetaan liittymän keinotekoista hidastamista liittymätyypin nopeuden mukaan. Saunalahden liittymät toimivat Elisan verkossa.

Ulospäin nopeutta on noin 50 kt/s verran. Tiedostojen lataaminen nettiin on siis hidasta.

Aiemmin Jyrillä oli samassa asunnossaan käytössä erittäin nopea 100 M kaapelimodeemiyhteys. Tähän yhteyteen Jyri ei ollut tyytyväinen.

– Ruuhka-aikaan nopeus saattoi olla 50 megaa 95 megan sijasta, Jyri muistelee

Kaapelimodeemiyhteys ei ollut myöskään kovin vakaa hänen seudullaan. Jyrin mukaan modeemi saattoi hukata taajuudet ja kesti kolmesta minuutista viiteen tuntiin, että modeemi löysi taajuudet takaisin.

”Ei aina jaksaisi Elisalle soittaa, että pakottavat modeemin väkisin verkkoon”, Jyri kertoo.

jyriväätäinenläppäri

Jyrin läppäri ja nettiä jakava puhelin

”Kaikki toimii”

Jyri kertoo katsovansa yhden megan 3G-verkkohteydellään YouTube-videoita ongelmitta. Normaalisti hän käyttää videon katseluun sujuvasti 480p-resoluutiota. 720p-teräväpiirtovideotkin näkyvät pienen puskuroinnin jälkeen. Iltaisin teräväpiirtovideot toimivat jopa ilman puskurointia.

Jyrin mukaan myös 320 kbps -laatuinen musiikin suoratoisto ja videopuhelut onnistuvat vaivatta hyvällä laadulla.

Kysyn Jyriltä oleellisen kysymyksen, joka on askarruttanut minua koko haastattelun ajan. Miksi tämä kaikki? Mikset panosta kymmentä euroa enemmän kuukaudessa sujuvaan netin käyttöön?

Jyrin ei tarvitse edes miettiä vastausta. ”Ei ole tarvetta nopeampaan käytölläni. Kaikki palvelut toimivat tuollakin. Eikä sieltä kuitenkaan saa mainostettuja maksiminopeuksia”.

Eikö kuitenkin olisi mukavaa käyttää YouTubea ja Netflixiä parhaalla laadulla?

”Jos käyttäisin Netflixiä nykyään, varmasti harkitsisin. Tällä hetkellä läppärin näytöltä näkyy normaali laatukin katsottavalta”, hän laskeskelee.

Jyri, oletko minimalisti?

– Kyllä, pitää paikkansa. Osittain nettivalinta pohjautuu myös siihen, että pärjään vähemmällä, Jyri selventää.

 

Share.

2 kommenttia

  1. Atopaatti kommentoi

    Minulla oli 1 megan kiinteä adsl yhteys viisi vuotta sitten. Vaihdoin sen 3gliittymään kun hinnat olivat halpoja ja nopeudet ihan hyviä. Aluksi nopeus kymmenkertaistu 10 megaani. Sitten alkoi pätkiminen. Lopulta nopeus oli enää 3 megaa ja lisääntyneen käytön takia vaihdoin takaisin adsl kiinteään yhteyteen. Tällä kertaa 10M nopeuteen. Olen ollut tyytyväinen. Ei pätki.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.