Olight S80 Baton -taskulamppu testissä

1

Olight S80 Baton on kompakti taskulamppu, josta Vempaimia.netissä olemme keränneet käyttökokemuksia reilun kuukauden ajan. Taskulampun mukana toimitetaan verkkolaturi, akku, vyökotelo sekä diffuusori eli valonhajotin. Valaisimen myyntipakkauksena toimii pieni, muovinen salkku, joka toimii myös säilytyslaukkuna, tosin laukku on ahdas ja tälle löydettiin melko vähän käyttöä. Valmistajan ilmoittama valaisimen tuottama valovirta on 750 lumenia.

Olight S80 Baton -taskulampun runko on kova-anodisoitua alumiinia, eli sen pitäisi kestää iskut kohtuullisen hyvin naarmuuntumatta. Valaisin tuntuu käteen todella jämäkältä ja lujalta. Olight S80 Baton on ainoastaan 15,2 cm pitkä, paksuimman kohdan halkaisija on 4,0 cm ja kahvaosan halkaijsa 3,2 cm. Valaisinn painaa akun kanssa 260 grammaa. Kokonsa vuoksi valaisimen käsittely on erittäin mukavaa ja helppoa, ja lamppu kulkee sujuvasti mukana. Kädessä S80 Baton -taskulampun pyöreä muotoilu tuntuu oikein mukavalta.

Valaisimen runko on niin sanottu unibody, eli siinä ei ole irtoavia osia tai saumoja lukuun ottamatta peräkappaletta. Tiiviin ja haasteellisesti avattavan peräkappaleen takaa löytyy mukana tuleva 4000 mAh akku, joka ladataan suoraan taskulampun peräosassa olevan latausliittimen kautta. Olight S80 Batonin lataus on siis todella yksinkertaista, tarvitsee ainoastaan työntää latausjohto suoraan valaisimen perään ja lataus alkaa. Tällainen integroitu latausliitin on erittäin arvostettava ominaisuus, jonka ansioista akku tulee ladattua aina käytön jälkeen. Useimmissa valaisimissa akut täytyy irrottaa ja asetella erikseen laturiin, ja tätä ei aina käytön jälkeen viitsi tehdä. Vaikka Olight S80 Batonissa akkua ei tarvitse irrottaa lataamiseksi, akku ei kuitenkaan ole kiinteästi valaisimessa, eli sen voi vaihtaa ja irrottaa itse.

Olight S80 Baton noudattaa IPX8 -standardia, minkä ansioista se on vesitiivis kahteen metriin saakka. Valaisimen tiiviydestä huolehtii yksi paksu O-rengas peräkappaleen ja rungon välissä. Latausliitin on suojattu kumiläpyskällä, joka on epäilyttävän löysä ja vesitiiviyden kannalta arveluttava. Luotamme kuitenkin siihen, että latausliittimen suoja pitää vettä, mutta käyttäjän kannattaa varmuuden vuoksi painaa tulppaa lujasti runkoa vasten aina kun epäilee lampun kastuvan. Valaisimen luvataan kestävän iskut puolentoista metrin korkeudelta kovalle pinnalle. Testauksen aikana valaisin putosi vauhdissa pyörän sarvilta asfaltille, eikä näkyviä vaurioita syntynyt edes pinnoitteeseen.

Suhteellisen pienikokoinen Olight S80 Baton tuottaa valovirtaa jopa reilun 700 lumenin edestä (Olightin ilmoittama valovirta on 750 lumenia). Valon tuotannosta vastaa yksi digitaalisesti ohjattu Cree XM-L -ledi. Valaisimessa on kolme tehotilaa, 750 lumenia, 180 lumenia ja 10 lumenia. Lisäksi käytettävissä on strobo-toiminto. Akun lupaillaan kestävän täydellä teholla jopa kaksi tuntia, ja 10 lumenin teholla peräti 80 tuntia. Taskulamput.fi:n valonmittaustestien perusteella lamppu toimii täydellä teholla 110 minuuttia, joten lupaus pitää paikkansa.

Tykki kokoisekseen

Sanoin kuvailtuna, kokoisekseen taskulampuksi Olight S80 Baton tuottaa hämmästyttävän paljon valoa. Valokeilan keskellä on kapea ja kirkas hotspot, ja ympärillä tasaista hajavaloa. Omaan makuuni hotspot on aivan liian kapea, sillä lähes poikkeuksetta valoa tarvitaan laajasti ja tasaisesti lähellä, eikä satojen metrien päässä pienenä pisteenä – saatika sokaisevana pisteenä parin metrin päässä.

Olight on kuitenkin fiksusti lisännyt S80 Baton -valaisinpakettiin diffuusorin, joka hajottaa valon todella tasaisesti liki 180 asteen kulmassa. Diffuusorin avulla voi nähdä valaisinta liikuttamatta samaan aikaan joka suuntaan, myös jalkoihinsa, jolloin kävellessä ei tule kompasteltua. Valonhajotinta käytettäessä valaisimen kantavuus on 50 metrin luokkaa. Kun tulee nopeasti tarvetta nähdä kauas, diffuusorin voi vetäistä vaivatta irti. Diffuusorissa ei ole monimutkaisia kiinnityksiä, vaan siinä on kumimaiset reunat jotka pitävät sen kiinni kitkan avulla. Vaikkei varsinaisia lukitusmekanismeja ole, valonhajotin on pysynyt hyvin kiinni.

Paljon käyttömukavuutta yhdessä napissa

Olight S80 Baton on jälleen niitä taskulamppuja, joita on miellyttävä operoida käyttökytkimellä. Käyttökytkin sijaitsee valaisimen etupäässä, tarkalleen peukalon ulottuvilla, jolloin tehotilojen vaihtaminen on paljon nopeampaa kuin lampuissa joissa on ns. ”taktinen” käyttökytkin, joka sijaitsee lampun perässä.

Lampun käyttö on tehty todella helpoksi; se syttyy ja sammu nopealla napsautuksella. Lampun palaessa tehotilaa voidaan valita pitämällä käyttökytkintä pohjassa, jolloin tehotilat vaihtuvat noin sekunnin välein. Strobo-toiminto on piilotettu nopean kaksoisnapsautuksen taakse, jolloin sitä ei tule vahingossa valinneeksi. Olight S80 Baton muistaa viimeksi käytetyn tehotilan akun poistamisen jälkeenkin. Kun akun varaustila alkaa huveta, käyttökytkimessä oleva punainen valo alkaa vilkkua varoitukseksi. Tarvittaessa valaisimen voi lukita käynnistämällä lampun ja pitämällä kytkintä pohjassa kunnes lamppu sammuu. Lukituksen avaus tapahtuu painamalla kytkintä nopeasti kolmesti.

Olight S80 Baton tiiviisti

Olight S80 Baton -taskulampusta huokuu korkealaatuisuus ja viimeistely. Taskulampun käyttäminen on mukavaa ja huolettoman tuntuista. Lamppu tuottaa varsinkin kokoisekseen todella paljon valoa, ja akunkesto on hyvässä suhteessa valaisimen painoon ja tehoon. Valaisinsetin kattava varustelu viimeistelee käyttömukavuuden. Moitittavaa valaisimesta ei oikeastaan löydy, mutta kehumista on senkin edestä, joten en näe mitään syytä miksen suosittelisi valaisinta tämän kokoluokan taskulamppua etsivälle. Lamppu on erinomainen myös pyörän valoksi tankokiinnikkeen kanssa

 Kuvia taskulampusta

Teknisiä tietoja

 • Paino 260 grammaa akun kanssa
 • Pituus 15,2 cm (paksuus 4,0 cm paksuin kohta)
 • Cree XM-L -ledi
 • Valovirta max.710 lumenia
 • Akku 4000 mAh Li-ion
 • Akunkesto täysiteholla 110 minuuttia, 180 lm/8 h, 10 lm/80 h
Ominaisuuksia
 • integroitu latauspistoke
 • vilkkuvalo eli strobo
 • kytkin valaisimen etuosassa kyljessä
 • suojattu vedeltä 2 m asti ja pudotuksilta 2 m korkeudelta
 • reguloitu ohjainpiiri pyrkii pitämään valovirran vakiona
Lampun lisäksi pakettiin sisältyy
 • 4000 mAh akku
 • verkkolaturi
 • vyökotelo
 • diffuusori
Lisävarusteena saatavilla
 • 12V autolaturi
 • polkupyörän tankokiinnike
 • vaihtoakku
 • punainen, vihreä ja sininen valosuodatin

 

Taskulamput.fi:n valonmittauslaboratorion tulos (Olight S80 Batonia kuvaa oranssi käyrä)

Tekniset tiedot valaisimesta Olight.fi

Share.

1 kommentti

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.