Näppäimistön puhdistaminen

24

hpim3609

Näppäimistön puhdistaminen on tärkeää, koska näppäimistössä saattaa olla enemmän bakteereja kuin WC:ssä. Samalla lika ja pöly saadaan hyvin pois. Näppäimistön puhdistamisen ohje alla. Ennen näppäimistön puhdistamista katkelma uutisesta:

”Tuore tutkimus paljastaa saastaisen näppäimistön vaarat. Näppäimistön eniten käytetyistä painikkeista voi löytyä miljoonia bakteereita, jotka voivat aiheuttaa muun muassa ripulia ja oksennustautia.

Mikrobiologien tekemä tutkimus julkaistiin Which? -tietokonelehdessä. Lehti tutki näytteet 33 työpisteen tietokoneiden näppäimistöistä ja löysi niistä muun muassa kolibakteereita ja bakteerin, joka voi aiheuttaa ihoinfektion ja pahoinvointia.”

Totta kai näppäimistön saastaisuus riippuu pitkälti käyttäjästä, mutta kun näppäimistöä kätetään paljon, siihen väkisinkin kertyy suuri bakteerikanta. Ja koska muutenkin puhdas näppäimistö on mukavampi, kannattaa se puhdistaa vaikka kerran pari vuoden aikana. Julkisten paikkojen, kuten kirjastojen ja koulujen näppikset voivat sisältää vielä enemmän pöpöjä.

Näppäimistön puhdistaminen itsessään:

hpim3595

1

Pikaoperaatio: Näppäimistön pinnan voi helposti puhdistaa vaikka mikrokuituliinalla, jossa on laimeaa saippuaa. Sitten pyyhitään vain toisen kerran liinalla, jossa on puhdasta vettä. Jos vielä haluaa kuivata näppäimistön, voi senkin tehdä.

Ja sitten kannattaa pyyhkiä myös pohja ja mahdolliset kumitassut, jotka estävät näppistä liukumaan pois paikaltaan. Tähänkin voi käyttää vaikka pelkkää vettä tai saippuavettä. Saippuaksihan käy hyvin vaikka nestemäinen käsisaippua, tiskisaippua, liuottimia ei suositella. Pikaoperaatio kannattaa tehdä vaikka kerran viikossa, se ei vie aikaa kuin viisi minuutti

hpim3606

2

Suurempi puhdistusoperaatio: Suuroperaatio on jo hiukan isompi työ. Vedä ensin näppäimistö irti tietokoneesta.  Homma alkaa pohjan ruuvien irrotuksesta. Irrota siis kaikki ruuvit. (2) Nosta sen jälkeen takakansi kokonaan irti. Nyt näppäinosa ja elektroniikka ovat erillään. Takakannessa, eli pohjassa, on todennäköisesti irtonainen, koko alueen kattava kumikalvo. (näkyy kuvissa 3 ja 4)  Jos näppäimistöä ei ole pesty koskaan, tai moniin vuosiin, tämä kumiosa saattaa olla likainen. Voit irrottaa sen ja pestä vedellä ja miedolla saippualla. Kuivaa kumiosa sen jälkeen joko liinalla tai puhaltimella, mutta sitä ei kannata jättää kuivumaan pitkäksi aikaa, sillä se voi haurastua.

Huom! Älä koske kumisuojan alla oleviin virtapiireihin, muista myös suojata kumisuoja ja elektroniikka pölyltä operaation ajaksi!

hpim3619

3

hpim3622

4

Nyt on aika irrottaa jokainen näppäin irti rungosta. Tähän kuluu aikaa, mutta se on sen arvoista. On myös mahdollista olla irrottamatta näppäimiä, ja pestä näppäimistö harjalla ja vedellä ilman irrotuksia. Tämä säästää aikaa erittäin paljon, mutta lopputulos kärsii.

Ennen nappuloiden irrotusta voi olla hyödyksi ottaa koko näppäimistöstä kuva, josta selviää näppäinten oikea sijainti. (5) Saattaa olla yllättävänkin hankalaa muistella mihin mikäkin kuuluu, kun näppäimistö on vain reikäinen muovinpalanen ;).

Ota näppäimistöstä tämäntyylinen kuva, jotta olisit selvillä näppäinten oikeasta sijainnista.

(5) Ota näppäimistöstä tämäntyylinen kuva, jotta olisit selvillä näppäinten oikeasta sijainnista.

Näppäinten irrottaminen riippuu näppiksen mallista. Useimmiten irrotus tapahtuu loogisesti, joten voit päätellä irrotustyylin. Tämän näppäimistön nappulat saa irti painamalla takana olevia väkäsiä yhteen, jolloin nappula mahtuu ulos reiästä. hpim3631hpim3633Irrotokseen voi käyttää myös pihtejä, sillä sormet kärsivät helposti tästä.

Sieltähän löytyi oikea likapesä!

Sieltähän löytyi oikea likapesä!

Aina kun saat näppäimen irti, laita se astiaan jossa on saippuavettä. Kun astia alkaa olla täynnä näppäimistä, nakkaa saippuavedessä olleet näppäimet puhtaaseen huuhteluveteen, sekoittele ja laita kuivumaan. Näppäimet saa hyvin kuivaksi vain antamalla niiden olla esimerkiksi paperien päällä.  On hyvä miettiä itse sopiva puhdistustyyli, sillä tämä ei ole mitään rakettitiedettä. (6)

hpim3635

6

Kun kaikki näppäimet ovat aseteltu kuivumaan paperin päälle, tai mihin haluatkaan, on aika pestä näppäimistön runko, joka saattaa olla erittäin likainen. Runko on hyvä pestä jossain suurehkossa astiassa. Saippuavettä kehiin ja tiskiharjalla hinkaten lika pois. Hinkkaa joka puolelta kunnolla, runko on muovia, kyllä se kestää :)

Lopuksi huuhtele kappale ja aseta kuivumaan. Kuivumisprosessia voit halutessasi nopeuttaa vaikka puhaltimella. Hiustenkuivain sopii tähän erinomaisesti.

Näppäimistön rungon saa hyvin pestyä saippuavedellä ja tiskiharjalla.

Näppäimistön rungon saa hyvin pestyä saippuavedellä ja tiskiharjalla.

Kun kaikki on kuivaa, voit kiinnittää näppäimet kuvan avulla. Kiinnitä osat ja ruuvit paikalleen, operaatio on valmis!

Aikaa kannattaa varata reilusti. Minulla meni jostain käsittämättömästä syystä 5 tuntia, mutta homma on mahdollista vetää tunnissa. Kuivumisaikaa saattaa kulua hurjasti, useita tunteja, joten et pakosta pääse koneelle ihan heti, ellei sinulla ole toista näppäimistöä ;)

Näppäimistön puhdistaminen ei ole tämän vaikeampaa.

Share.

24 kommenttia

    • Kiitos kysymyksestä. Enpä tosiaan ole kokeillut. Varovainen kannattaa olla, sillä onhan G11 aika arvokas näppis. Kokeilemalla selviää, ellei jollakulla ole jo kokemusta. Logitech Wavea en ole ainakaan vielä uskaltanut avata ja puhdistaa.

    • Niinpä, saattaisi tulla aika karmivan paha mieli jos ei enää sen jälkeen saa kasaan!

      Onneksi pian on tulossa ohje, jonka avulla kaikki näppikset voi puhdistaa ilman avaamista! :)

  1. Ohyeahiguess kommentoi

    Noi saa kivasti noi näppäimet nopeesti jollai kynällä pois, ku tunkee näppäimen alle ja vähä painaa, nii kliksahtaa pois. Sitten näppäimet laitoin reiälliseen muovikoriin ja sinne saippuaa ja vettä ja harja! Hyvä yhdistelmä ja kiitos oppaasta!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.