Testissä Philips Wake-up Light -sarastusvalo

0

Philips Wake-up Light -sarastusvalo on herätyslaite, joka herättää äänen sijasta valolla. Laite on suunniteltu erityisesti pimeän aikaan heräämiseen. Philipsin tuotevalikoimista löytyy useita sarastusvalomalleja, joten on syytä mainita että tässä testissä käytin mallia HF-3490.

Ensituntuma laitteeseen oli kehno. Vaikka testaajan taustalla on monenlaisen vempaimen ja vempeleen käyttöä, tuntui Philips Wake-up Light -sarastusvalon käyttäminen äärimmäisen hankalalta. Esimerkiksi pelkästään herätyksen ajastaminen tuntui alkuun olevan liian monen kulman takana. Ajan kanssa laitetta kuitenkin oppii ymmärtämään, eikä vaikeuksia myöhemmin juuri ilmennyt.

Sarastusvalon käyttäjän on itse mahdollista määritellä mihin hän haluaa herätä. Valittavissa on pelkkä valoon herääminen, mutta valoherätyksen tukena voidaan käyttää erilaisia ääniä. Philips Wake-up Light -sarastusvalossa on viisi erilaista äänivaihtoehtoa: radio, lintujen viserrys, rentoutusmusiikki, viidakkorumpu sekä ”intialainen” kello. Kaikkien näiden äänenvoimakkuus on käyttäjän valittavissa asteikolla 0-20. Herätystilanteessa äänen voimakkuus nousee hitaasti hiljaisesta valitsemallesi tasolle 1,5 minuutissa. Oma suosikkiherätysääneni on radiokanava The Voice.

Philips Wake-up Light -sarastusvalon valoteho on käyttäjän valittavissa voimakkuuksilta 0-20. Valoteho nousee luonnollisen hitaasti 30 minuutin aikana valitsemallesi voimakkuudelle. Herääminen ilman valoakin on mahdollista, jokseenkaan ei kannattavaa.

Sarastusvaloon herääminen

Philips kertoo itse, miten sarastusvaloon herääminen on luonnollisen tuntuista ja virkistävää.  Miltä sitten sarastusvaloon herääminen oikeasti tuntuu? Omakohtaisesti voisin sanoa, että sarastusvaloon on huomattavasti miellyttävämpi herätä kuin perinteiseen herätyskelloon tai matkapuhelimen piipitykseen. Se ei kuitenkaan helpota sängystä poistumisen ikävyyttä, mutta auttaa kuitenkin nousemaan, koska huoneessa on valoa. Valon avulla on helpompi sopeutua siihen, että nyt on aamu. Valoherätyksen miellyttävyydestä kertoo jotain sekin, että itse henkilökohtaisesti käytän sarastusvaloa myös lomalla heräämiseen, koska ilman luonnon valoa nukkuisin liian pitkään. Perinteistä herätyskelloa tuskin lomapäiviksi ajastaisin.

Wake-up Light – kuin kehtolaulu

Philips Wake-up Light HF3490 -sarastusvalo soveltuu myös muuhunkin kuin heräämiseen. Sillä nimittäin on mahdollista vaivuttaa itsensä uneen hämäräsimulaation avulla. Illalla laitteen valo kytketään päälle ja asetetaan halutulle kirkkausasteelle. Tämän jälkeen valikosta asetetaan ns. hämäräsimulaatiotoiminto. Toiminnossa vähitellen himmenevä valon- ja äänenvoimakkuus auttavat rauhoittumaan iltaan. Himmennystoiminnon kesto on itse määriteltävissä. Minimikesto on 15 minuuttia ja maksimissaan kesto voi olla 2 tuntia. Tämän jälkeen laite kytkee valon kokonaan pois.

Heräämisen ja nukahtamisen lisäksi Wake-up Light -sarastusvalosta on iloa myös päivällä. Sillä on miellyttävää kuunnella radiota, sillä laitteen äänenlaatu on korkeatasoista. Lisäksi sarastusvalo toimii erinomaisena huoneen lisävalaisimena. 300 luksin valoteho antaa hieman kirkkautta huoneeseen ja pistää ajatukset liikkeelle. Lisäksi laitteen piilotetutssa LED-näyttöpaneelissa näkyy aina kellonaika – jonka kirkkauden muuten voi valita neljältä eri kirkkaustasolta. Eikä sarastusvalolaite muuten pahalta näytä silmällekään.

Laitteen oikeassa kyljessä on säätörullat/painikkeet

Share.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.