Tietokoneen äänet saattavat lakata toimimasta ihan yllättäen. Äänet saattavat kadota kokonaan tai tietokoneen äänet esimerkiksi rätisevät tai kuulostavat muuten kummalliselta. Syitä tietokoneen äänihäiriöhin on varmasti lähes yhtä paljon kuin erilaisia tapauksiakin, mistä johtuen vian selvittäminen saattaa olla hankalaa. Tämän oppaan on tarkoitus auttaa sinua  saamaan tietokoneesi äänet takaisin tai normaaleiksi. Mitä siis tehdä, kun tietokonee äänet katoavat, rätisevät tai kuulostavat muulla tavalla oudoilta? Tämän oppaan avulla saatat saada äänet takaisin tietokoneeseesi!

Tietokoneen äänet ei toimi: Tarkista liitännät

Kun olet havainnut, etteivät tietokokoneesi äänet toimi normaalisti, sinun kannattaa yrittää ratkaista asiaa täysin yksinkertaiselta linjalta. Aivan ensimmäiseksi, tarkista että tietokoneen kaiuttimien johdot on liitetty tietokoneeseen kunnolla, tai että ne ylipäätään on liitetty tietokoneeseen. Myöskin liian löysä liitäntä saattaa aiheuttaa tietokoneen äänten rätinää ajoittain. Kannattaa myös varmistua siitä, ettei kaiuttimia ole epähuomiossa kytketty esimerkiksi mikrofoniliitäntään.

Jos liitännät ovat kunnossa, niin kannattaa seuraavaksi tarkistaa tietokoneen äänitasot. Mikäli käytät Windowsia, niin avaa järjestelmäsi äänimikseri ohjauspaneelista tai tehtäväpalkin nurkasta (kaiuttimen kuva). Tarkista kaikki äänitasot ja varmista, ettei yksikään äänilähde ole liian matalalla. Tarkista myös tietokonekaiuttimiesi voimakkuustasot.

Äänikortin ajureiden päivitys

Mikäli tietokoneen äänet eivät edelleenkään toimi, saattaa syy olla liian vanhoissa äänikortin ajureissa. Näissä tapauksissa äänten kanssa ilmenee ongelmia yleensä suurten järjestelmän päivitysten jälkeen, jolloin vanhat ajurit eivät enää sovi uudenlaisen järjestelmän kanssa. Äänikortin ajureiden päivitys on helppoa. Aivan ensiksi sinun tulee selvittää mikä äänikortti tietokoneessasi on. Yleensä helpoin tapa selvittää tietokoneen äänikortti on asentaa tietokoneeseen Speccy-niminen ohjelma, joka kertoo tietokoneestasi kaikkea pientä kivaa. Asenna ohjelma ja katso kohdasta Audio mikä äänikortti tietokoneessasi on. Tämän jälkeen yksinkertaisesti vain googletat tietokoneellesi sopivat  uusimmat ajurit (esimerkkihakusana: XXX YYY Drivers jossa XXX on äänikortin merkki ja malli ja YYY tarkoittaa tietokoneesi käyttöjärjestelmää. Nyt enää asennat ajurit, käynnistät tietokoneesi uudelleen, ja äänten pitäisi toimia.

Mikäli äänesi eivät edelleenkään toimi, niin ota yhteyttä tämän artikkelin kommenteissa!