Nämä turvavarusteet ja tarvikkeet kannattaa hankkia autoon

0

reissus

Autoilu on vapauttavaa ja mukavaa puuhaa. Autolla ajaessasi olet maanteiden herra. Nyt hiihtoloma-aikoihin moni suomalainen lähtee pitkillekin automatkoille. Useimmat osaavat tarkastaa auton kunnon säännöllisesti, mutta onko meillä autossamme kaikki tarvittavat turvavarusteet ja muut tarvikkeet erikoistilanteita varten?

Tässä artikkelissa kerron, mitä tarvikkeita kannattaa pitää autossa aina mukana.

Varoituskolmio on pakollinen autovaruste

Suomessa ainoa pakollinen turvavaruste autossa on varoituskolmio. Se tulee olla autossa aina mukana ja sitä kannattaa säilyttää helposti tavoitettavassa paikassa. Tarvittaessa varoituskolmio on vietävä 100-200 metrin päähän liikennettä haittaavasta autosta tai muusta romusta.

Käsisammutin

Virossa ja muissa Baltian maissa autossa tulee aina olla mukana vähintään yhden kilogramman jauhesammutin. Suomessa laki ei velvoita tähän, mutta on silti suositeltavaa pitää autossa käsisammutinta. Autopalot ovat yllättävän yleinen vaaratilanne maanteillä ja onnettomuuspaikoilla. Vaikkei oma autosi syttyisi palamaan, saatat osua paikalle kun jonkun muun auto on tulessa.

Yhden kilogramman sammuttimella pystyy sammuttamaan alkavan palon. Sen toiminta-aika on alle 4 sekuntia, joten sammuttimen käyttäjän täytyy osata käyttää sitä tehokkaasti ja mahdollisimman läheltä palavaa kohdetta. Kahden kilon sammutin on suositeltavampi ja tehokkaampi hankinta.

Säilytä sammutinta sellaisessa paikassa, josta se on helpposti ja nopeasti saatavilla vaikka auton tavaratila olisi täyteen lastattuna , esimerkiksi tavaratilan sivulokerossa.

Heijastinliivit

Säilytä autosi hansikaslokerossa tai muualla sisätiloissa aina kahta kappaletta heijastinliivejä. Ne on hyvä pukea päälle erityisesti jos joudut pysähtymään maanteillä ja käymään autosi ulkopuolella tarkastamassa auton kuntoa, vaihtamassa tai paikkaamassa rengasta. Jos satut onnettomuuspaikalle, heijastinliivin käyttö on erittäin suositeltavaa.

Ensiapupakkaus

Todellisessa onnettomuustilanteessa autossa oleva ensiapupakkaus voi säästää ihmishenkiä. Pidä ensiapupakkaus samassa paikassa kuin heijastinliivit tai sammutin. Varmista, että ensiapupakkauksesi soveltuu autokäyttöön ja tutustu sen sisältöön etukäteen. Pakkauksessa on hyvä olla mukana lämpöfolio, joka auttaa pitämään kylmettyviä potilaita lämpimänä.

Rengaskiilat

Siltä varalta, että auton käsijarru ei toimi tai auto vikaantuu keskellä mäkeä, on autossa hyvä pitää ainakin kahta kappaletta rengaskiiloja eli jarrukiioja. Ne pitävät auton paikoillaan jyrkässäkin mäessä, vaikka jarrut olisivat täysin toimintakyvyttömät.

Lasivasara ja turvavyöleikkuri

Ainakin henkilöauton etuistuimille kannattaa hankkia lasivasara ja turvavyöleikkuri. Lasivasarasta on erityisesti apua, jos autolla ajetaan onnettomuudessa syvään vesistöön. Veden varassa auton sähköiset ikkunannostimet eivät välttämättä enää toimi. Ovi saattaa jumittua, eikä vedessä ovea pysty yleensä avaamaan ennen kuin auto on täyttynyt vedellä. Lasivasaralla voi hajottaa ikkunan ja paeta siitä ennen kuin koko auto on täyttynyt vedellä.

Yleensä lasivasarassa on mukana turvavyöleikkuri. Turvavyöt saattavat onnettomuustilanteessa jumittua siten, etteivät niiden lukitukset enää aukea. Tällöin ainoa tapa päästä pois istuimelta on käyttää turvavyöleikkuria.

Hyvä paikka lasivasaralle ja turvavyöleikkurille on etuistuimien aurinkolipan takana.

Lapio on hyvä olla autossa

Juutuitpa sitten lumihankeen tai hiekkaan, tai haluat raivata talvella parkkiruudustasi lumikinokset pois, autolapiosta on varmasti apua. Lapioita myydään pieninä autoiluun sopivina. Kannattaa lapion hankittua varmistaa, että se varmasti kestää käyttöä pakkasessa.

Hinausköysi

Hanki kunnollinen hinausköysi autoosi. Oikea hinausköysi on rakenteeltaan joustava ja venyvä, jotta se ei joudu hinattavan auton renkaan alle.

Terävä veitsi

Hyvä veitsi pelastaa monesta pinteestä. Arkisissa tilanteissa avaat sillä vaikeasti avattavat pakkaukset. Leatherman tai muu monitoimityökalu on vielä kätevämpi väline autossa. Työkaluille on aina tarvetta, varsinkin silloin kun olet jättänyt ne autotalliisi!

Sanomalehtiä

Mitä ihmettä, miksi? Paksu nippu sanomalehtiä on monihyödyllinen ja vähän tilaa vievä varuste autossa. Sanomalehtiä voi käyttää istuinalustana ja sytykkeenä ja tavaroiden pehmustamiseen tai tiiviisti pakkaamiseen.

Onnettomuustilanteessa sanomalehteä voi käyttää potilaan sänkynä. Paljaassa maassa makaaminen kylmettää potilaan nopeasti, mutta reilu kerros sanomalehtiä alle levitettynä eristää maan kylmyydeltä tehokkaasti. Sanomalehtiin voi myös imeyttää öljyä tai muita nesteitä.

Vettä

Erityisesti kesällä vesi on tarpeellinen niin matkustajille kuin autollekin. Pidemmille autoreissuille kannattaa aina tankata muutama litra raikasta vettä mukaan. Sillä voi tukahduttaa oman janon, mutta myös täyttää pissapojan säiliön ja hädän tullen jäähdytysnestesäiliön.

Moottoriöljy

Säilytä moottoriöljyä auton tavaratilassa. Erityisesti VAG-konsernin autoja käyttäessä ylimääräinen öljykanisteri on aina silloin tällöin tarpeen. Tuskin haluat ajaa Lapista kotiin vajavaisilla öljyillä tai yrittää löytää huoltoasemilta autoosi sopivaa öljyä ylihintaan?

Share.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.