Testissä Lumilight LightCannon Ultimate 1600 lumen -taskulamppu

5

 

Sain testattavaksi Lumilight LightCannon Ultimate 1600 lumen -nimisen taskulampun. Alumiinirunkoisessa valaisimessa on kolme tehokasta Cree XM-L -lediä, jotka yhdessä tuottavat tutkitusti jopa 1 626 lumenin valotehon. Vertailun vuoksi mainittakoon, että perinteiset markettilamput tuottavat noin 30 lumenin valotehon. Lumilight LightCannon Ultimate toimii tarpeen mukaan joko kahdella tai kolmella 18650 -li-ion-akulla. Valaisimessa on kolme tehotilaa, vilkkutoiminnot ja strobot on jätetty kokonaan pois.

Heti kun Lumilight LightCannon Ultimate 1600:n ottaa käteen, voi huomata että valaisin on melko hyvää tekoa. Alumiinirunko on kevyt, mutta kuitenkin tukeva ja vankka. Valaisinta on mukava pidellä kädessä, koska LightCannon 1600 on melko hyvin tasapainotettu siten ettei se kallistu kumpaankaan suuntaan kädessä pidellessä. Vaikka valaisin painaa kolmen Li-Ion-akun kanssa liki 600 grammaa, lamppua on silti miellyttävä kanniskella pitkiäkin matkoja. Todella tarkka käyttäjä saattaisi huomata, että valaisinpää on ehkä aavistuksen verran ylipainoinen peräpäähän nähden, jolloin lamppua kanniskellessa etupää haluaisi hieman keinahtaa alaspäin, mutta ei missään nimessä vakavissa määrin.

Lumilight LightCannon Ultimaten alumiinirunko on laadukkasti ja tarkasti työstetty, eikä mitään näkyviä virheitä ole huomattavissa. Ainoa melko suuri virhe valaisimessa on kehnosti työstetyt kierteet joiden ansiosta valaisin on avattavissa useaan osaan. Kierteet rouhivat todella voimakkaasti. Tämän kuulee jo pelkästään kierteiden tuottamasta äänestä, mutta mikä pahinta, tästä rouhimisesta syntyy pientä alumiinilastua jota on vaikea saada pois putken sisältä. Lampun käyttäjästä saattaa tuntua hyvinkin epämiellyttävältä, että arvokkaat, mahdollisesti lähes sadan euron hintaiset Li-Ion-akut ovat pienessä putkessa jossa on huomattava määrä pientä alumiinirouhetta. Kaiken lisäksi tämä alumiinilastu saattaa vaurioittaa lampun O-renkaita eli kumitiivisteitä kun se hieroo O-renkaiden pintaa.

Erikoista on kuitenkin se, että itse valaisinpään ja kahvan välinen kierre on toteutettu laadukkaasti eikä se rouhi lainkaan. Lisäksi kummastusta herättää myös se, että kahdessa liitoksista on käytetty kahta O-rengasta (peräpää ja keskikappale), kun taas kahdessa etummaisessa, eli toisen keskikappaleen sekä valaisinpään liitoksissa on käytetty vain yhtä O-rengasta. Maalaisjärjellä ajatellen tupla-O-renkaiden hyöty katoaa jos valaisimessa on kuitenkin pelkästään yhdellä O-renkaalla tiivistettyjä liitoksia. Yksittäisetkin tiivisteet riittävät kuitenkin mennen tullen täyttämään valmistajan lupaukset, eli suojan roiskevedeltä ja kosteudelta.

LightCannon Ultimate – erinomaista käyttömukavuutta

Tavanomaisissa, arvostettujenkin valmistajien taskulampuissa on lähes poikkeuksetta useita erilaisia vilkkutoimintoja ja stroboja. Näille toiminnoille ei ole minkäänlaista tarvetta, mutta jostain ihmeen syystä valmistajat niitä kuitenkin taskulamppuihinsa laittavat. Vilkkutoiminnot ovat hyvin häiritseviä ja ne  haittaavat taskulampun normaalia käyttöä.

Tällä saralla Lumilight LightCannon Ultimate 1600 -taskulamppu näyttää todella loistavaa esimerkkiä muille valmistajille. LightCannon Ultimate 1600 ei nimittäin sisällä ainuttakaan ärsyttävää vilkkutoimintoa. Taskulampussa on ainoastaan kolme eri tehotilaa, joita on mahdollista vaihdella painamalla lampun perässä olevaa katkaisijaa kevyesti ja nopeasti, siten ettei katkaisijasta kuulu naksahdusta. Voimakkaampi painallus pohjaan saakka sammuttaa lampun. Valaisimen käyttökytkimen hallinta on oikein hyvin toteutettu. Lamppu sammuu välittömästi jos niin haluat, mutta tehotiloja on silti helppo vaihdella tarpeen tullen. Tehotilojen vaihtumisjärjestys on seuraava: voimakas -> keskitaso -> himmeä -> voimakas -> … ja niin edelleen. Tehotilojen vaihtaminen on nopeaa ja yksinkertaista. Käyttömukavuuden kruunaa se, että Lumilight LightCannon Ultimate 1600 muistaa aina, myös akkujen irrottamisen jälkeen, mikä tehotila oli viimeksi käytössä.

 

LightCannon Ultimate 1600 – paljon valoa

Kaikista hienoista ja huonoista yksityiskohdista ja pikkuseikoista on väännetty faktoja, mutta nyt on aika käsitellä Lumilight LightCannon Ultimate 1600 -taskulampun tärkeintä ominaisuutta, eli sen valotehoa. Taskulampun yli 1600 lumenin valotehoa voisi kuvailla ties millä adjektiiveilla, mutta mainitsen näistä esimerkiksi ”tajunnanräjäyttävä”, ”häikäisevä” ja ”järjetön”. Kuvainnollisesti Lumilight LightCannon Ultimate 1600 ampuu valoa aivan kuin tykin lailla – nimensä veroisesti.

Lumilight LightCannon Ultimate 1600 valaisee samaan aikaan sekä hyvin laajalle alueelle (hajavalo), mutta samaan aikaan kapeampi valokeila (hotspot) kantaa todella pitkälle, satojen metrien päähän. Yhteensä kolme Cree XML -teholediä tuottavat Taskulamput.fi-verkkokaupan mittausten mukaan 1626 lumenin valotehon. Matemaattisten laskelmien perusteella taskulamppu kykenee selkeällä säällä valaisemaan 290 metrin päässä olevan kohteen 0,25 luxin voimakkuudella. Tämä väite pitää aika hyvin paikkansa, sillä yli 200 metrin päässä olevat puiden rungot erottuvat melko helposti. Lisäksi Lumilight LightCannon Ultimate 1600 -taskulampun valaisutehosta kertoo aika paljon myös se, että liikennemerkit heijastavat taskulampun valoa yli 2 kilometrin päässä.

Valitettavasti näiden testikuvien avulla on vaikea havannoida Lumilight LightCannon Ultimaten valotehoa, koska silmä havaitsee valoa melko eri tavalla kuin kamera. Lisäksi etäisyyksien arviointi kuvien avulla on hankalaa. Testivalokuvat on kuitenkin pyritty ottamaan siten, että ne vastaisivat mahdollisimman hyvin ihmissilmällä havaittua näkymä

Valoa laajalle ja pitkälle

Lumilight LightCannon Ultimate 1600 soveltuu todella moneen käyttöön, koska valaisin antaa samaan aikaan erittäin laajaa, täyteläistä hajavaloa, mutta tämän lisäksi myös kirkkaan ja erittäin pitkälle kantavan hotspotin. Lumilight Ultimaten valokeila on silminnähden hyvin tasainen. Kolmesta erillileen asennetuista XM-L-ledeistä johtuen valokeilan ulkoreunat ovat hieman epätasaiset, mutta tämä ei kuitenkaan haittaa käyttöä millään tavalla. Päinvastoin: on silmille paljon miellyttävämpää kun valoisan ja pimeän alueen raja ei ole täysin terävä, vaan hieman ”rosoinen”, vaikka monesti taskulampun käyttäjät arvostavatkin tasaisia reunoja.

Lumilight LightCannon Ultimate 1600 tiivistetysti

Lumilight LightCannon Ultimate 1600 on riittävän tehokas taskulamppu käytännössä kaikkeen tarpeelliseen valaisuun. Voisin oikein helposti kuvitella valaisimen olevan vartijan, rajavartijan tai poliisin käytössä. Valaisin on hintaansa nähden aivan hyvä. Lumilight on tipahtanut yli 2 metrin korkeudesta suoraan betonille, mutta valaisimeen ei tullut mitään näkyviä jälkiä tai naarmuja. Voin suositella Lumilight LightCannon Ultimate 1600 -valaisinta erityisesti, jos etsit tehokasta valaisinta hyvin edullisesti.

Lumilight LightCannon Ultimaten tekniset tiedot

 

 • Akkutyyppi: 2 tai 3 kpl 18650-akkuja (eivät tule mukana)
 • Ledin tyyppi: CREE XM-L (3 kpl)
 • Mitattu valovirta maksimiteholla: 1626 lumenia
 • Mitattu maksimi intensiteetti: 21 090 kandelaa
 • Kantama maksimiteholla: 290 m
 • Kytkimen tyyppi ja sijainti: Painike lampun perässä
 • Toimintamodit: 3, Hi <> Mid <> Lo – Viimeisen palotilan muisti!
 • Toiminta-aika: noin 60 minuuttia täydellä teholla! (3 x 2800 mAh akulla)
 • Linssi ja heijastin: Lasilinssi ja alumiinininen heijastin
 • Materiaali ja väri: Alumiini, musta
 • Suurimmat mitat: 290 x 56 x 56 mm (3 kpl akulla)
 • Paino ilman akkua: 408 g
 • Paino akkujen kanssa: noin 545 g
 • Suojattu roiskevedeltä ja kosteudelta

Lumilight LightCannon Ultimate 1600 -lumen taskulamppua myy www.Taskulamput.fi-verkkokauppa.

Ohessa vielä sumuisena iltana otettu valokuva, kun Lumilight LightCannon Ultimate 1600 on pystyssä kohti taivasta. Arviolta yli 50 metriä korkea valokeila jatkuu vielä pitkälle kuvan ulkopuolellekin.

 

Share.

5 kommenttia

 1. Geokätköilijä kommentoi

  Hyvä arvostelu!
  Valaisin todella on nähtävä livenä ennenkuin tajuaa valaisutehon. Omat ystäväni olivat kuuleet lampustani tarinoita ja halusivat nähdä itse – lamppu päälle heikoimmalla teholla, kaverit olivat että -”No joo, onhan toi mut ei mikään ihmeellinen” – Sanoin että nyt on heikoin teho päällä ja läväytin täydet tehot, ensin alkoi kuulumaan hysteeristä naurua ja sitten epäuskoista -”MITÄÄH! Toihan on ihan törkee tykki!” yms. ylistyssanaa kaikkien suusta.
  Kierteet ovat ehkä vähän rouhivat, mutta onko sitä lampun vartta sitten pakko pätkiä osiin? Itselläni ei ainakaan ole kertaakaan ollut tarvetta – tosin lampun saatuani pätkin osiksi ja laitoin vaseliinia tiivisteisiin ja kierteisiin.

  • @Geokätköilijä: Kierteiden tiimoilta jäikin mainitsematta, että niiden rouhiminen ei hirmuisen paljon vaikuta käyttöön. Harva edes huomaisi, että kierteet rouhivat. Valaisimen osiin pätkimiselle on harvoin tarvetta, yleensä vain silloin kun siirrytään kolmen akun käyttämisestä kahteen tai toisinpäin. Lisäksi akkujen pois ottaminen edellyttää peräkappaleen avaamista. Rouhimisesta huolimatta kappaleiden yhdistäminen toimii hyvin, ja ne pysyvät paikoillaan, eivätkä siis itsekseen kieri irti. PS. Ultimate 1600 on aivan erinomainen lamppu geokätköilyyn. :)

   @Aki: Taskulampuista saa melkoisen paljon iloa irti ilman oikeaakin käyttöä. Jos käyttötarve epäilyttää, niin kannattaa harkita jotain pienempää lamppua joka pysyy paremmin mukana. Aina mukana kulkiessaan lamppua tarvitsee yllättävän usein :)

 2. Enpä olis uskonut saavani kiksejä taskulampusta. Ostotarve kuitenkin iski – kun vielä keksi mitä tuolla tekis kaupungissa… Hyvä arvostelu, mielenkiintoinen vempele!

 3. M3TAL_L0RD kommentoi

  Ei tuolla nyt kovin pitkälle näy… mutta toki voidaan verrata tän mainostettua 290 m kantamaa Sky Ray STL-V2 (joka maksaa noin 40€) 440 m kantamaan.
  Tosin 0.25 luxia on kyllä aivan liian vähän nähdä yhtään mitään…

  0.5 luxia on 205 m vs. 310 m.
  1 luxi taas on 145 m vs. 220 m :)

 4. Joo, todella hyvä ja kestävä lamppu on. Kierteiden rouhimisesta, että heti ku vähän laita vaseliinia niin johan alkaa lyyti kirjoittaa. Ei rouhi ollenkaan ja lamppua on mukava käyttää. Hyvä arvostelu, hyvä lamppu. :)

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.