Opas: Miten perustan oman blogin? – blogialustan valinta

50

Blogien suosio on 2000-luvun aikana noussut räjähdysmäisesti. Näin myös ilmaisblogipalveluiden määrä on kasvanut. Tämä lupaa suurta valinnanvaraa blogipalvelun valitsemisessa. Siksi onkin hyvä tiedostaa omat tarpeensa ennen blogialustavalinnan tekoa. Tämä artikkeli opastaa sinut oikeille raiteille blogin perustamisen kanssa. Kartoitan kanssasi vaihe vaiheelta, mikä olisi juuri sinulle sopivin blogipalvelu tai blogialusta.

1. Ilmaispalvelu vai itse asennettu blogi?

Tämä on suuri, mutta yleensä melko helppo valinta. Sillä, käytätkö ilmaispalveluita vai itse asennettua blogia, todellakin on merkitystä. Yleensä ilmaispalveluun perustettu blogi ei ole kovinkaan katu-uskottava. Tähän suurin syy on blogin osoite ilmaispalveluissa. Osoitteessa nimittäin näkyy palveluntarjoaja, mikä tarkoittaa pidempää osoitetta blogille. Osoite on yleensä tämän tyylinen: mikanblogi.palveluntarjoaja.com. Tällaista osoitetta on hankala muistaa. Tämä on paha takaisku, sillä usein jo blogin osoite kertoo lukijalle kannattaako blogiin luottaa. Joissain palveluissa on onneksi mahdollista käyttää omaa verkko-osoitetta eli domainia. Tällöin osoite näyttää tältä: mikanblogi.com. Ilmaispalveluissa on usein myös tingitty muista ominaisuuksista. Esimerkiksi et voi välttämättä muokata blogisi ulkoasua sinua miellyttäväksi.

Ilmaisblogipalveluissa on vielä yksi haittapuoli. Ilmaispalvelulla ei voi nimittäin tienata rahaa julkaisemalla mainoksia. Ylensä blogipalvelut kuitenkin sijoittavat omia mainoksiaan sinun blogiisi, jolloin tuotot menevät ilmaispalvelun omistajalle, eivätkä sinulle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ilmaispalvelun omistaja porskuttaa rahoilla, joiden eteen sinä olet tehnyt työtä. Mainokset kuitenkin pitävät ilmaispalvelut sinulle ilmaisina, jolloin pääset blogisi kimppuun ilmaiseksi. On kuitenkin eräs ilmaispalvelu, joka sallii laittaa omia mainoksia blogiin ja antaa mahdollisuuden blogilla tienaamiseen. Esittelen tämän palvelun sinulle myöhemmin.

On ilmaispalveluissa kuitenkin jotain hyvääkin. Ne ovat aloittelijalle helppo ja nopea tapa perustaa oma blogi ja luoda yhteisöjä. Monissa ilmaispalveluissa on myös kattava tuki, joka auttaa sinua ongelmissa. Ai niin, ilmaispalvelut ovat tietysti ilmaisia.

Seuraavaksi kerron sinulle itse asennettavasta blogista, eli käytännössä WordPress-blogialustasta, sillä se on omasta mielestäni ainut kunnollinen, ilmainen blogialusta.  Blogin tai ylipäätään minkä tahansa verkkosivun käyttöönotto mielletään usein vaikeaksi tai jopa mahdottomaksi. Näin ei ole, vaan todellisuudessa kuka tahansa voi perustaa itselleen blogin. Tämä vaatii usein hieman opiskelua, mutta jo hyvillä ohjeilla pääsee erittäin pitkälle.

Itse asennettavaan blogiin tarvitset webhotellin. Useimmiten webhotellit tarjoavat samassa paketissa myös verkko-osoitetta eli domainia. Webhotellien hinnat alkavat noin parista kymmenestä eurosta vuotta kohti ja siitä ylöspäin. Myös ilmaisia webhotelleja, niin kutsuttuja sivutiloja, joita webhotellitkin käytännössä ovat, saa ilmaiseksi. Esimerkki tällaisesta sivutilasta on Jouluserver.com ja Servut.us. Näissä tallennustila on kuitenkin erittäin pieni ja palvelussa on paljon katkoksia. (lue lisää WordPressin asennusoppaasta. tulossa myöhemmin)

Itse WordPress on blogialustana erittäin käytännöllinen ja näppärä, siinä on paljon tarpeellisia ominaisuuksia. WordPressin käytön oppii yhtä nopeasti kuin ilmaispalveluidenkin hallinnan käytön. Itse asennettu WordPress mahdollistaa kaikenlaisten mainosten julkaisun sivustolla. Ulkoasuja on WordPressiin olemassa satoja tuhansia, ja ulkoasuja voi muokata mieleisensä mukaisesti. WordPressissä siis kaikki on sinun käsissäsi.

Tiivistelmä

Tiivistän kaiken yllä olevan ja annan nyt molemmille vaihtoehdoille miinuksia ja plussia.

Ilmaispalvelut

Plussaa:

 • Ilmainen
 • Helppo ja nopea käyttöönotto
 • Yleensä tukipalvelu

Miinusta:

 • Ei yleensä omaa verkko-osoitetta (maksaa joka tapauksessa)
 • Ominaisuuksia rajoitetusti
 • Hyödyttömiä mainoksia, ei rahaa
 • Vähän katu-uskottavuutta
WordPress-blogialusta

Plussaa:

 • Saatavilla tuhansia eri ominaisuuksia
 • Tuhansittain muokattavia ulkoasuja
 • Voi julkaista omia mainoksia, tienaa rahaa
 • Oma verkko-osoite (domain)
 • Täysin kustomoitavissa
 • Paljon katu-uskottavuutta
 • Hyvä tukiyhteisö

Miinusta:

 • Hidas käyttöönotto
 • Webhotelli maksaa

2. Blogipalvelun tai -alustan valinta

Mieti nyt rauhassa: haluatko ilmaispalvelun vai WordPress-blogialustan, eli  ”oikean”  blogin. Pidä kuitenkin mielesi yhä avoimena.  Katso myös tätä blogia, sillä tämä blogi on toteutettu WordPressin avulla.

Seuraavaksi tarkastelemme ilmaispalveluita hieman tarkemmin ja tutustumme niihin yksitellen. Mieti mitä juuri sinä tarvitset.

Google Blogger

 • Vähän ominaisuuksia, mutta löytyy perusominaisuudet
 • Mahdollisuus muokata blogin  HTML-koodia
 • Mahdollista julkaista omia Google-mainoksia
 • Paljon ulkoasuja, mutta kaikki tylsiä. Mahdollisuus kuitenkin muokata.
 • Palvelu ei julkaise omia mainoksiaan. Sinä voit halutessasi

Blogit.fi

 • Perusominaisuudet
 • Monipuoliset ulkoasuvalinnat ja lisää ulkoasuja voi pyytää
 • Täydellinen tuki, apua saa varmasti
 • Ei saa omia mainoksia
 • Mahdollisuus käyttää omaa domainia
 • Palvelu julkaisee omia mainoksiaan blogissa

WordPress.com

(ei itse asennettava alusta, vaan ilmainen palvelu)

 • Perusominaisuudet
 • Erittäin helppo hallinta
 • Ei voi muokata mitään koodia
 • Suuri ulkoasuvalikoima (ei voi muokata)
 • Ei saa julkaista omia mainoksia, eikä palvelu itsekään julkaise mainoksia

Näiden kolmen palvelun lisäksi on olemassa lukuisia muita joita en itse kuitenkaan voi suositella. Voin kuitenkin sanoa, että jos olet vähänkään tosissasi blogisi perustamisen kanssa, suosittelen sinulle seuraavaa vaihtoehtoa.

WordPress (itse asennettava)

 • Paljon ominaisuuksia ja asetuksia
 • Saatavilla tuhansittain ilmaisia lisäosia (lisäominaisuuksia)
 • Helppo ja yksinkertainen hallinta
 • Tuhansittain ilmaisia ulkoasuja (teemoja) saatavilla
 • Ulkoasuja voi muokata haluamallaan tavalla (CSS- ja PHP-koodi)
 • Alusta täysin ilmainen (webhotelli maksaa)
 • Tukea saatavilla paljon (mm. tukiyhteisöjä)
 • Tarvitsee webhotellin
 • Voi julkaista mainoksia ja tienata rahaa

Mihin tulokseen tulit? Kysy ihmeessä lisää kommentoimalla tätä julkaisua, jos jokin jäi askarruttamaan.

Share.

50 kommenttia

 1. Paluuviite: Blogit ja opet | Outi-Maaria Palo-oja

 2. Olen jotain blogeja yrittänyt kirjoitella Bloggerissa ja Vuodatuksessa. Ongelmaksi olen kokenut sen, että tekstin muokkaaminen esim. fontin ja kuvien lisäileminen tekstin yhteyteen ovat hankalia. Joskus kuva hypähtää ihan väärään paikkaan, kun sen siirtää oikeaan paikkaan, muuttuukin fontti jne. Mistähän tämäkin johtuu, onko se vältettävissä tuossa WordPress-alustalla? Olen jättänyt bloggailun vähemmälle juuri tällaisten rasittavien ulkonäköseikkojen takia; kun teksti näyttää lukijallekin hölmöltä kun kuvat juoksee minne lystää jne.

  • Hei, Kieng!

   Ongelmasi Vuodatuksessa ja Bloggerissa viittaavat oman kokemukseni kannalta siihen, että kuva hyppää juurikin sinne missä tekstivalinta-kursorisi (eli se vilkkuva pystyviiva) parhaillaan on. On tosin vaikea sanoa, johtuuko kohtaamasi ongelmat teknisistä vioista. Fontin muuttuminen on selvästikin itse palvelun vika. Tosin fontin muuttumista kohtaa muuallakin, kuin pelkästään mainitsemissasi palveluissa. Pieniä mutta häiritseviä tekijöitä

   WordPressissä en ole huomannut mitään mainitsemiasi ongelmia. WordPress-alustaa käyttäessä kuvien lisääminen on naurettavan helppoa. Fontin en olisi huomannut muuttuvan. Uskon siis hyvin vahvasti, että pääset kuvaamistasi ongelmista eroon vaihtamalla WordPressiin. Blogin sisällön siirto WordPressiin onnistuu helposti Bloggerista, tosin ei Vuodatuksesta.

 3. Kyselijä kommentoi

  Hei!

  Paljonkohan normaali blogi, johon tulee tekstiä ja kuvia, mahtaa vaatia sivutilaa webhotellilta? Mitä webhotellia suosittelisit itse?

  • Hei! Tietysti tilantarve riippuu monesta seikasta, mutta yleensä jo 100 megatavun kiintolevytila riittää aika pitkälle. Suurempi merkitys on yleensä kaistan määrällä.

   Otetaan esimeriksi Vempaimia.net, jossa on 430 artikkelia (joissa jokaisessa väh. 1 noin 70 kt kokoinen kuva), yli 5000 kommenttia ja päivittäin yli 500 kävijää. Blogi vie palvelimelta noin 500 megatavua. Kuukaudessa dataa siirtyy kutakuinkin 1 gigatavu.

   Sanotaan siis, että yhden gigan tallennustilalla ja kahden gigan siirtomäärällä/kk pääsee jo todella pitkälle.

 4. Hyvä artikkeli! Löysin tämän vasta nyt ja olen itse kirjoitellut omassa blogissani samasta aiheesta. WordPress ja oma domain + hosting ovat myös omasta mielestäni täysin välttämättömät jos meinaa blogata edes puoliksi tosissaan.

  • Kiitoksia! Tiivistit asian mielestäni loistavasti, nimittäin WordPress ja oma osoite sekä tietenkin hosti ovat todella tärkeitä. Itse jätän ilmaispalveluiden kupeessa olevat blogit lähes poikkeuksetta omaan arvoonsa – ellei sisältö ole erityisen houkuttelevaa. Harvemmin on.

 5. Hiukka-hakusessa kommentoi

  Kerrotko vielä, mistä sen itse asennettavan WordPressin sitten saa? Onnistuuko useamman blogaajan ylläpitäminen samassa domainissa?

 6. Tetuuil kommentoi

  saako näillä ohjeillasi tehtyä siis käytännössä vaikka tällaisen sivun http://www.leblogdebetty.com/ ? olen todella huono näiden kanssa ja haluaisin myös perustaa oman blogin. Onko sivujen päivittäminen ja juttujen julkaiseminen vaikeaa ja aikaa vievää?

  • Hei, Tetuuil! Näillä ohjeilla ei käytännössä tehdä kuin alustan valinta. Lisää ohjeita blogin perustamiseen on tulossa myöhemmin. Tarkoitit ehkä kysyä, että onko artikkelissa esityllyissä alustoissa mahdollisuuksia Le Blog de Betty -blogin tapaiseen sivustoon. Vastaus tähän on kyllä. Tuo kyseinen blogi on toteutettu juurikin WordPressillä. Kaikki sivustolla oleva rakenne on periaatteessa toteutettavissa keneltä tahansa, mutta on hyvä muistaa ettei sivuston ulkoasu ja ilme rakennu itsestään. Yleensä html:ää osaamattoman ja muutenkin kokemattoman blogin pitäjän on hankala toteuttaa juuri tuonlaiseksi.

   Juttujen kirjoittamisen vaikeusaste riippuu tietenkin sinusta. Ajankäyttökin on todella vaihtelevaa. On kuitenkin yleistä, että blogin menestyminen vaatii runsaasti työtä. Mutta kun homma on saatu mukavasti alkuun, voi parhaassa tapauksessa muutama artikkeli kuukaudessa riittää. Tämäkin riippuu totaalisesti blogin kirjoittajasta, sen aiheesta sekä teemasta. Muotiblogin kirjoittajalta vaaditaan paljon työpanosta ;)

 7. tumpelo kommentoi

  hej, vielä hieman tarkentaisin, jos siis asennan itse WordPressin, tarvitsen erikseen maksullisen webhotellin; nämäkö kaksi palvelua erillisiä ja kumpikin tarpeellinen? siis WordPresskö on vain se julkaisualusta teemoineen taustoineen päivineen ja webhotelli määrittää muut ominaisuudet? katselin Zonerin webhotellitarjouksia ja mietin, että enhän sitten maksa webhotellissa jostain mikä on jo WordPressissä? ja mitä se pitkä lista ominaisuuksia on, voitko hieman selventää mitä teen niillä kaikilla?

  • Terve, tumpelo!

   Webhotelli ja WordPress on tosiaankin hankittava erikseen. Osuit melkolailla asian ytimeen: WordPress siis asennetaan erikseen hankittuun webhotelliin. Yksinkertaistettuna WordPress on itse järjestelmä, joka toimii palvelimella.

   Tuskin tulet maksaneeksi ominaisuuksista joita WordPress-blogialusta ilmaiseksi antaisi. Vältä maksamasta erikseen minkään valtakunnan blogipalveluista, mikäli aiot käyttää WordPressiä. Riittää, että webhotelli tarjoaa MySQL-tietokannan ja PHP-tuen sekä sopivasti levytilaa ja siirtokaistaa. Useimmiten mikä tahansa webhotelli tarjoaa kylliksi levy- ja kaistatilaa – ainakin ensialkuun. Jos blogi saa paljon ilmaa siipiinsä, ja blogissa on esimerkiksi paljon suuria kuvia, saattaa kaista yllättäen loppua. Melko harvoin tämä tapahtuu mitenkään paniikinomaisesti. Ja itse asiassa nykyään rajoittamaton siirtokaista on yleinen ominaisuus webohotelleissa.

   Suncomet.com on kuulemani mukaan oikein hyvä palveluntarjoaja.

 8. Olen pitänyt muutaman vuoden Space’ssä blogia hyvin rajatulle sukulaisjoukolle. Nyt Windows ilmoitti, että Space lopetetaan ja tilalle tulee WordPress. Siirsin blogini WP:n puolelle. Sukulaisteni joukossa on muutama lähes 80-kymppinen mummo, joiden kielitaito rajoittuu suomeen. Koen ongelmaksi sen, että vaikka WP:ssä on määrittänyt kielen suomeksi, niin kuitenkin osa ohjeista ja teksteistä on englanniksi ja kun blogin lopettaa niin se menee jenkki-sivulle. Miksi siinä ei ole samanlaista mahdollisuutta kuin on windowsin puolella, että lopuksi tulisi suomenkielinen sivu.
  Samoin mielestäni ei ole loogista, että kun pidän yksityistä blogia, niin artikkelien pitää olla julkisia, että ne näkyisivät kutsutuille henkilöille.
  Ongelmia on ollut myöskin henkilöiden kutsumisessa sivuille. Ennenkuin kutsutut saivat oikeuden katsoa blogia, heille pitää antaa avustajan ominaisuus. Tätä ominaisuutta ei kuitenkaan voinut tehdä ennenkuin he olivat hankkineet WP-tunnukset. Eli kutsuttu sai ensin viestin, ettei sivustoa voi avata ja toiminta hylättiin, sen jälkeen minä annan oikeudet avustajaksi ja hän vasta pääsee sivulle. Tämä kaikki englannin kielellä, kutsua myöten, vaikka blogi on määritelty suomenkieliseksi.

 9. Jos olet tekemässä yritykselle sivuja muista myös optimoida sivuja jotta näkyvyys googlessa olisi parempi.
  Ostin itise fonectalta jokunen vuosi sitten palvelun lleni. Olen ollut tyyvyväinen tähän.
  Sivut on tehty wordpressillä ja se on hyvä alusta kun sivuja optimoidaan.

 10. kaksonen kommentoi

  tosi hienot sivut! mutta todensanoakseni,taidan edelleen olla blondi! haluaisin vain tietää miten teen itselleni blokisivut,jossa voisin kolumnien tavoin kertoa ajatuksia kavereilleni!!! kertokaa nyt hyvät ihmiset osotteita tai jotain. olen ainakin kaksipäivää silmät punaisina selanut kaikkea mahdollista,enkä edelleenkään tajua mistään mitään!!!!!!!!!

 11. hortensia kommentoi

  Haluaisin perustaa puutarhurin blogin, siihen tulisi tietenkin paljon kuvia ja konsultaatiotekstejä. Totta kai sen mainoksilla haluan tienata, joten maksulliseen kääntyy.
  Mikä on halvin tällainen webhotelli, jos tarvii vain blogin?

  Kiittäen Hortensia

 12. ketjukolaaja kommentoi

  Olen ajatellut jostain syystä perustaa oman blogin, vaikka en tiedä blogeista juuri mitään. Katselin noita vaihtoehtoja kirjoituksesi perusteella. Helpoimmalta tuntuisi tuo blogger. Siinä pitäisi kumminkin avata google-tili. Sen kautta antaakin aika paljon määräysvaltaa googlelle. Muissakin oli melko jyrääviä ehtoja käyttäjälle.

  Toinen mitä mietin oli se ulkoasun muokattavuus. Eikö näihin voi taustaksi asettaa jotain omaa valokuvaa? Jotkut fontit vaikuttavat vastenmielisiltä, kai niitä voi vaihdella mielensä mukaan?

  • Blogin perustaminen on loistava idea. Blogger aka Google Blogspot, on tosiaan helppokäyttöinen hallintaratkaisu, jota on hyvä suositella aloittelevalle. Itse sanoisin, että Google-tilin omistaminen on tänä päivänä – kun Google on mitä on – lähes välttämätön toimenpide. Tällä samalla tilillä kun saa kaikki Googlen palvelut kuten mm. Gmailin, YouTuben ja Bloggerin yms yms. käyttöönsä. En turhaan arkailisi Google-tilin avaamista, mikäli Blogger muuten tuntuu oivalta vaihtoehdolta. Bloggerille löytyy muistaakseni jonkinlainen tukialuekin.

   Bloggerissa voi käyttää ja muokata haluamiaan teemoja, ja esim. taustakuvan tai otsakepalkin vaihto onnistuu suht helposti. Fonttien vaihdonkin pitäisi onnistua, ja näihin kaikkiin taitaa saada ohjeita Googlen/Bloggerin tuesta.

   -mika

 13. ketjukolaaja kommentoi

  Semmosta vaan, että minä sitten avasin sen google-tilin ja polkaisin pystyy blogin siellä bloggerissa. Alkuun kaikki vaikutti toimivan jokseenkin ok. Tytär joutui kyllä aika paljon minua opastamaan.

  Eilen tuli semmoinen erikoinen tilanne eteen, että en päässytkään enää kirjautumaan ulos google-tililtä tai siitä blogistani. Tai nimellisesti uloskirjautuminen kyllä hyväksyttiin, mutta kun menin blogiini (google-tilille kirjautumatta) katselemaan miltä se näyttäisi ulkopuolisen silmin, olinkin edelleen kirjautuneena! Kävin ottamassa pois kirjautumisvaiheessa kysyttävän ruksin, jossa voi valita, pidetäänkö minua koko ajan kirjautuneena blogiin, mutta asialla ei ollut vaikutusta. Lopulta valitsin blogiini sellaisen asetuksen, että se näkyy vain kirjoittajalle itselleen eli minulle. En löytänyt mistään sen enempää google-tilin kuin bloggerinkaan sivuilta käyttäjälle tarjottavaa mahdollisuutta esittää kysymyksiä. Sellaisen puuttuminen on kyllä minusta aika paha puute.

  Haluan ensin lisätä blogiin luettavaa, ennen kuin teen siitä sen julkisempaa. Tosin onhan noita blogeja sellainen liuta, ettei kovinkaan moni yhtä lisäilmestystä viitsi jäädä lukemaan.

  • Uloskirjaus voi jumittaa, jos jokin eväste on käytössä, joka kirjaa sinut sisään. Jos käytät omaa konetta, se ei ole vakavaa. Julkisilla koneilla evästeet ja välimuisti ei tallennu, joten vastaavaa ongelmaa ei pitäisi olla.

   Jos haluat menestyä blogillasi edes vähän, niin kannattaa pitää se julkisena heti alusta alkaen. Ihmisiä ei haittaa, vaikka sisältöä ei ole paljon – he vain odottavat malttamattomana lisää! :)

 14. Pää Kainalossa kommentoi

  Hei! Täällä jälleen yksi täysi tumpelo, joka haluaisi perustaa (terveysaiheisen) blogin, mutta ei osaa suunnilleen muuta kuin käynnistää tietokoneen ja mennä nettiin. Haluaisin kuitenkin katu-uskottavan blogin omalla osoitteella. Tukikin olisi kiva. Saa maksaa max 50e vuodessa. Minulla on hp:n miniläppäri ja mobiililaajakaista. Vaikuttavatko ne jotenkin rajoittavasti blogin kokoon? Sinne tulisi lähinnä tekstiä, joitain kuvia, mutta pääpaino siis tekstillä. Mitä mun pitää tehdä ekana, tilata jokin webhotelli vai ladata jokin alusta? Kiitos kivasta neuvonnastasi!

  • Blogin perustaminen ja ylläpitäminen on yleensä helpompaa kuin luulisi, etenkin jos viitsii paneutua asiaan. Kannattaa aivan ensiksi tilata webhotelli vaikkapa http://www.suncomet.com palvelulta. Hinnat ovat luokkaa 20 euroa vuodessa, ja nämä menot korvaa melko helposti esim. Google Adsensella. Olehan yhteydessä minuun sähköpostitse vempaimia[ät]gmail.com niin kerron lisää!

 15. Annikki kommentoi

  Täällä taas yksi tumpelo kyselee neuvoja blogin perustamisessa. Olemme lähdössä syksyllä tärkeälle matkalle, jonka kuulumisia haluaisin kertoa useammalle lähipiirin henkilölle. Tekstiviestien näpyttelyn sijasta olisi kätevää kirjoittaa päivittäin vain yksi teksti, jonka lähipiiri voisi käydä lukemassa. Tekstistä tulisi samalla matkapäiväkirja. En siis tarvitse blogia mihinkään muuhun, en ansaitsemiseen enkä katu-uskottavuuteen. Ulkoasukin on yhdentekevä. En ymmärrä mitään webhotelleista tai domaineista. Olen käyttänyt vain sähköpostia ja keskustelupalstoja, en edes Facebookia. Tärkeintä olisi, että blogin perustaminen olisi mahdollisimman helppoa ja tuettua, ilmaista ja siihen kirjautuminen ja sen seuraaminen ei vaadi englannin kielen taitoa, jotta iäkkäämmätkin sukulaiset pystyisivät sitä seuraamaan. Kuvia olisi kiva siihen liittää, mutta se ei ole välttämätöntä. Kirjoittaisin blogia matkalla Samsung-tabletilla. Sopiiko Blogger tai Blogit tällaisessa tapauksessa, vai onko joku muu sopivampi?

 16. Miquel Torremolinos Albatross kommentoi

  WordPress.com on paras, jos haluat pitää blogisi rajatulle lukijakunnalle. WP-tunnus vaaditaan, joka lukemaan tulee. Myös bloggerissa voi antaa korkeintaan kymmenelle lukuoikeudet. Pitää olla Google-tili.

 17. Hei, kiitos valaisevasta kirjoituksesta!

  Mulla on sellainen dilemma, että haluaisin luoda toisen Blogger-blogin, joka olisi erillään ensimmäisestä. Eli ettei olisi kaksi blogia yhden profiilin/tilin alla, vaan kaksi profiilia/tiliä, ja kummallakin oma bloginsa.

  Yritin tutustua ohjeisiin täällä:
  https://www.google.com/accounts/MultipleSessions
  mutta tää on sanalla sanoen ”overwhelming”, en oikein ymmärrä.

  Varsinkin tämä kohta hämmentää: ”Offline Mail and Offline Calendar will be disabled. You may lose any unsent mail”
  Tarkoittaako, että gmailin Drafts-kansiossa oleva arkisto voi hävitä? Ei kai?

  Olisi mahtavaa, jos voisit vähän valaista!

 18. Gripmat kommentoi

  Tervehdys ja kiitos aivan mahdottoman hyvistä vinkeistä wp:n suhteen!

  Kävin täällä viikon verran hakemassa vinkkejä ja tein nyt niin, että hankin webhotlapaikan ja pykäsin sinne ammattimaisen wp-osoitteen.

  Nyt on sitten pieni ongelma, johon en löytänyt mistään ratkaisua. Tietäisitkö sinä, miten saisi koko wp-sivun näkymättömiin, kunnes se on julkaisukelpoinen?

  On vähän noloa, kun sivu näkyy jo julkisena vaikka nyt vasta alkaisin väsätä ulkonäköä mieleisekseni. Varsinaisen sisällön aika tuleekin sitten paljon myöhemmin.

  VAi onko niin katalasti, että kun blogi nyt siellä on osoitteessa, niin ei sitä saa enää kokonaan piiloon?

  JOs näin on, niin sitten täytyy ruveta pistämään sivua vauhdilla kuntoon.

 19. Kömpelö kommentoi

  Kiitos selkeistä vinkeistä! Yksi asia minulle jäi vähän epäselväksi kun en ole mikään tekniikan ihmelapsi: jos lähtee blogintekoon tuollaisen webhotellin ja asennettavan WP:n kanssa, niin millaista tehoa vaaditaan omalta tietokoneelta? Reissaan useimmiten oman tai työnantajan pikkuläppärin kanssa, joten pitäisikö WP asentaa kaikkiin koneisiin, joilta blogia päivittää? Työkoneelle ei ihan mitä tahansa saa asennella, joten olisi harmi, jos bloginteko on vain yhden koneen varassa. Ja viekö WP paljon tilaa – miniläppäreissä muistia ei kummoisesti ole…

  • WP asennetaan ainoastaan webohotelliin eli palvelimelle joka voi sijaita missä tahansa päin maailmaa. Tietokoneelle ei tarvitse eikä voikaan asentaa WP:tä. Hallinta tapahtuu internetselaimen avulla.

 20. monikäyttäjä kommentoi

  Kiitos mahtavista ohjeista! Olen ottamassa yritykselle käyttöön blogia, mutta pelkään, ettei voimavarat riitä aktiiviseen paikallaoloon ja tekstin tuottamiseen. Siksipä kysynkin, voiko samaa blogia kirjoittaa useampi henkilö omalla tunnuksellaan? Näin saisi tehtävää jaettua useammalle henkilölle ja blogi pysyisi elävänä ja vireänä.

  • WordPressiin on mahdollista luoda useita tunnuksia, joilla on oikeus kirjoittaa ja julkaista sisältöä blogiin. Tunnuksen oikeuksia voidaan rajoittaa esim. siten, ettei sillä voida kuin kirjoittaa ja julkaista tekstiä – muu sivujen muu ylläpito olisi vain yhdellä henkilöllä. Nämä oikeudet on helppo laittaa WordPressin hallinnasta, ja niitä voidaan muuttaa myös jälkeenpäin.

 21. Saako WP alustaan lisätyksi tai sillä rakennetuksi keskustelupalstan? Itse asiassa haluausin perustaa foorumin, jota itse voisi hallita, vaikka että palveluntarjoaja tayttää sivut mainoksilla yms. Mutta en osaa koodata ja tuntuu mahdottomalta löytää alustaa mihin rakentaa ammattimaisesti toimiva foorumi. Blogin saa rakennettua vaika tällä WP:llä, omat kotisivut saada tehdyksi vaikka Weeblyllä, mutta entä foorumi ?

 22. kissanainen kommentoi

  Moi! Mitä ilmaista blogintekemis paikkaa suosittelet? Minä käytin bloggeria mutta nyt ajattelin tehdä uudenlaisen.

 23. tuittupää kommentoi

  Hei, kiitos loistavista ohjeista. Valitettavasti olen niin tumpelo, että tarvitsisin ihan konkreettista apua blogin perustamisessa. Tiedätkö ketään, joka voisi auttaa, luonnolisesti korvausta vastaan.

 24. Hei, täällä myös innokas kokeilija. Yritin tilata ilmaisen webhotelli kokeilun 14 vrk Sungometilta. Mainostivat sellaista vaihtoehtoa. En kuitenkaan osannut tilata, kun maksu siitä olisi mennyt. Osaatko auttaa?

 25. @rasti

  Kannattaa ottaa yhteyttä Suncometin asiakaspalveluun ja kysäistä heiltä, miten saat aktivoitua ilmaisen kokeilujakson ilman domainia. Suosittelisin kuitenkin ennemmin yksinkertaisesti tilaamaan halvimman webhotellin domainin kanssa (oliko se nyt 20e vai 30e) ja maksamaan sen, et ota mitään riskiä koska webhotelli toimii kyllä asianmukaisesti – kokemusta löytyy kun oma sivusto on Suncometilla.

 26. Haloo, ihmiset! Eikö kukaan tiedä blogipalvelua nimeltä ”Kalsarit Bloggaa”?! Käytän itse sitä joka päivä. Kalsarit Bloggaa:ssa voi tehdä ihan oman Kalsariblogin. Eks oo siistii? Kukkuu!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.