Toshiba Camileo P10 Full HD -videokamera testissä

13

Toshiba on tänä syksynä tuonut Suomen markkinoille pari uutta minikokoista Full HD -videokameraa, Camileo P10 ja P30. Näistä molemmat ovat erittäin kompaktin kokoisia ja hinnaltaan hyvin edullisia. Camileo P10 maksaa noin 150 euroa kun taas Camileo P30 maksaa noin 180 euroa. Tässä testiartikkelissa käsittelen kuitenkin vain Toshiba Camileo P10 -videokameraa.

Kameran mukana tulee käyttöoppaiden lisäksi myös USB-kaapeli tiedonsiirtoa varten, AV-kaapeli, HDMI-kaapeli, verkkovirtasovitin, litiumioniakku, CD-ROM jossa ohjelmisto ja käyttöopas, rannehihna, pieni suojalaukku, puhdistusliina, sekä minikolmijalka. Lisävarustevalikoima on suorastaan laaja, eikä siitä puutu kuin linssinsuojus, mitä kameraan ei kuitenkaan saisi kiinni koska Toshiba ei ole ottanut tätä asiaa huomioon (lienevätkö tuollaiset muovilinssit edes suojaamisen arvoisia). Kamerassa on myös sisäinen 128 megatavun muisti, mutta muistikortti on ostettava erikseen. Camileo P10 tukee maksimissaan 32 gigatavun SD/HC-muistikortteja.

Kuten aiemmin mainittu, on Toshiba Camileo P10 erittäin pienikokoinen. Kamera mahtuu hyvin taskuun tai vaikka käsilaukkuun. Pieni koko asettaa kuitenkin lähes mille tahansa videokameralle rajoitteita. Ensimmäinen ongelma on kuvakennon pieni koko, joka taas aiheuttaa kuvaan paljon kohinaa varsinkin hämärässä. Toshiba Camileo P10 onkin erittäin huono valinta sisäkuvaukseen. Normaalissa huoneenvalossa kuva kohisee ja lopputulos on verrattavissa kamerapuhelinten kuvanlaatuun.

Tätä vastoin taas kirkkaassa säässä ulkona kuvattu video näyttää jokseenkin hyvältä. Tummat kohteet kuvassa kuitenkin toistuvat lähes mustana. Toshiba Camileo p10 kärsii myös pienikokoisten videokameroiden perinteisestä ongelmasta: panoroidessa kuva sumenee täysin ja menee jopa vinoksi. Tällöin pienten yksityiskohtien toisto jää todella miedoksi. Vaakasuunnassa liikuttaessa kuva myös ”velloo” eli keinuu. Sama ongelma näkyy myös jos kamera tärähtää tai tärisee – käytännössä käsivaralta kuvatessa kuva näyttää kamalalta. Päivänvalossa kuva kuitenkin näyttää kameran hintaan verraten ihan hyvältä, mutta vellomista ei voi estää kirkkaassakaan valossa.

Kamerassa on lisää suuria puutteita. Esimerkiksi digitaalinen kuvanvakain ei toimi 1080p-resoluutioita käytettäessä. Tämä saattaa johtua kameran alitehoisesta kuvaprosessorista. 720p-tilassa kuvanvakain kuitenkin toimii ja lopputulos on kohtalaisen hyvä. Kamerassa on valittavissa myös muun muassa VGA-tarkkuus ja monia muita. Tällöin tallennuspituus pitenee, mutta kuvanlaatu heikkenee huomattavasti. Kun yhdistetään vain kohtalainen kuvanvakain, kuvan heiluminen (vellominen) kapea kuvakulma ja huono ote kamerasta, on jälki väistämättä melko arveluttavaa.

Kameran kuvakulma on erittäin kapea. Kuvaan on vaikea saada mahtumaan kaikkea tarvittavaa etenkin sisätiloissa. Konkreettisena vertauksena vaikkapa tämä: 23-tuumaista laajakuvanäyttöä on kuvattava metrin etäisyydeltä jotta koko näyttö saadaan kuvaan. Toshiba Camileo P10:ssä ei ole myöskään optista zoomia, vaan ainoastaan digitaalinen zoom, joka on tehty ainoastaan heikentämään kuvanlaatua. Digitaalista zoomia ei kannata käyttää.

Kameran säädöt ja valikoissa navigointi on erittäin hankalaa. Asetetut asetuksetkaan eivät ole käytössä enää kun kameran käynnistää uudelleen. Tämän lisäksi kamera jumittuu usein päälle eikä sammu edes virtanappulaa käyttämällä. Häiritsevä tekijä on myös kameran etupuolella oleva punainen valo joka vilkkuu kun kamera kuvaa. Hassua on myös se, ettei kamerassa ole laajakuvanäyttöä, vaan ainoastaan 4:3 LCD-näyttö. Näytön koko on tuumissa 2,5.  Itse näytön laatukaan ei ole mitenkään kehuttava. Sen katselukulma on arviolta 80 astetta.

Camileo P10 -testivideo

Katso tästä parempilaatuinen video.

Yhteenveto

Toshiba Camileon P10 toimii kohtalaisesti ulkona kuvattaessa, mutta sisällä tai sitä hämärämmässä kuvattu video vastaa lähes matkapuhelinkameroiden laatua. Camileo P10:n mukana tuleva tarvikepaketti on laaja ja se on suuri plussa. Käytettävyys on kuitenkin heikkoa. Laadusta joutuisi maksamaan, mutta onneksi tällä kameralla saa ulkona eds jonkinlaisia otoksia. Vempaimia.netin toimitus ei suosittele Toshiba Camileo P10 -videokameraa eikä myöskään muita taskukokoisia, edullisia videokameroita.

Plussaa

 • Edullinen hinta (150 euroa)
 • Paljon tarvikkeita
 • Still-kuvatoiminto salamalla
 • Ulkona kuvaaminen onnistuu
 • HDMI-ulostulo

Miinusta

 • Sisävalossa paljon kohinaa
 • Ei optista zoomia
 • Kuva ”velloo” eli aaltoilee
 • Hankala käyttää
 • Kuvanvakain ei toimi 1080p-tarkkuudella
 • Ei muistikorttia  mukana
Share.

13 kommenttia

 1. Pieni koko ei välttämättä ole hyvästä.. lisäksi softapuolen lapsuksia tuntuu kamerassa olevan kuin nokian puhelimessa!!

  Videossa mielenkiintoa herätti nämä ”projekti autot”.. koitin arvuutella niiden merkkiä ja mallia:
  valkoinen voisi olla mazda 323 ? ja toinen voisi olla nissan bluebird ? :)

  • Olet oikeassa ja pienen koon haitathan artikkelissa mainittiinkin. Kuulostaahan tuo kamera paperilla hienolta mutta ei sitten kun pääsee kokeilemaan. Ja kuten mainittua, ulkona ihan kelpolaatua. Sisällä taas ei. Ellei omista 5 000 euron spottivalaisimia. :)

   Autot ovat pihassa varaosa-autoina, valkoinen sammaleen peittämä on Mazda 626 ja toinen on Honda Civic. Itse asiassa Civic-teksti näkyy lumipeitteen alta osittain :)

   • No kah perhana! kyllä se civic sieltä pilkottaa.. mikä notten sitä huomannut? No, se ei ole kameran vika kuitenkaan! :)
    Toisen kaaran merkki meni sentään oikein vaikka malli meni siinäkin metsään ;)

 2. FaiRLane kommentoi

  Miten se tämän kameran ”isoveli” P30 eroaa tästä P10:stä ? onkohan siinä noita P10 ”ominaisuuksia” korjailtu vai onko enemmän vain kosmeettista säätöä?

 3. janne s kommentoi

  Joo tuota ON MAAILMA SITTE PIENI PAIKKA.
  Olit palauttanu tuon kameran seinäjoen giganttiin ja ne myi sen mulle uutena. :D Siellä oli video jossa kuvaat tietokonees näyttöä ja tunnistin näytöstä kaiuttimien volansäätönupista ja näppiksestä + pöydästä..
  Nii joo ja tapetit oli samat :D
  BTW. palautin sen kameran kun se oli käytetty :P

  • Olin itsekin saanut kameran käytettynä, kehtasivat myydä uutena ja vieläpä myyjä kehui, miten ”olet ostanut niin paljon että voin mä tään halvemmalla myydä”. Mitä mieltä itse olet kamerasta?

   Aivan hillitöntä! :D Unohdin tyjentää laitteen muistin. Kai sinä teit sen? :D

 4. janne s kommentoi

  joo onhan toi ihan näppärä kamera hintaansa nähen:D laitan tonvarmaan ralliautoon kisakameraks jos kyllästyn siihen, en muuten tainnu poistaa niitä, kaippane liikkees sen tyhyjentää tälläkertaa jos meinaavat vielä sen uutena myirä.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.