Acer X233H 23″ Full HD -laajakuvanäyttö arvostelukohteena

19

Tällä kertaa testipöydälle on saapunut Acer X233H -tietokonenäyttö. X233H on hintaluokassaan edullinen, sillä nimittäin on hintaa noin 220 euroa. Hinta on edullinen mutta sen vuoksi tältä 23-tuumaiselta laajakuvaiselta ei kannata odottaa liikoja. Peruskäyttöön ja pelaamiseen tai elokuvien katseluun X233H on vallan mainio, mutta ammattilaisen kuvankäsittelyyn siitä ei kuitenkaan ole. Tämä johtuu X233H:n melko erikoisesta värintoistosta vinossa katselukulmassa

Acer X233H liitännät

Kuva X233H:ssa on erittäin terävää ja näytön resoluutio on 1920×1080 pikseliä, eli kyseessä on täysteräväpiirtoinen, Full HD -näyttö. Acer X233H:sta löytyy VGA- että DVI-sisääntulo, mutta valitettavasti HDMI-liitäntää ei löydy tästä näytöstä lainkaan. Kaikki kaapelit kuitenkin tulivat mukana, virtajohtoa myöten.

Katselukulma on kuitenkin eittämättä erinomainen. X233H toistaa kuvan kohtalaisen hyvin mistä tahansa suunnasta katsottuna, vaikka värit vääristyvät hieman sivusuunnasta katsottuna. Useimmille LCD-näytöille tyypillistä negatiivikuvaa vinosti katsoessa ei kuitenkaan synny ja tämän ansiosta näyttöä voi katsella lähes 180 asteen kulmissa mistä tahansa suunnasta. Värit kyllä vääristyvät hieman, mutta tekstiä voi lukea ja tietokonetta käyttää. Kuitenkin alaviistosta katsoessa kontrasti voimistuu ja tummat kohteet vääristyvät melkein mustiksi. Sama toistuu päinvastoin yläviistosta katsottaessa. Tästä syystä kuvia käsiteltäessä on oltava tarkkana, että X233H on kohdistettu suoraan kasvoihin päin.

Acer X233H on saanut paljon kehuja valovuotonsa vähyydestä. Itsekin olen sitä mieltä, että X233H ei vuoda valoa ainakaan yhtään enempää kuin muut saman hintaluokan LCD-näytöt. Tästä huolimatta itse kaipaisin valovuotoa vähemmän: täysin musta näkyy sinertävänä ja reunoista pilkistää vuotoa vielä enemmän. Voi tosin olla että kyse on valmistusvirheestä. Muiden, tätäkin halvempien näyttöjen valovuotoihin tätä ei kuitenkaan  voi edes verrata, sillä niin pientä se on Acer X233H:ssa.

X233H: Vähän ergonomiaa, paljon tyyliä

Kohdistamista suoraan kasvoihin kuitenkin saattaa vaikeuttaa Acer X233H:n melko mieto ergonomia. Näyttöä ei voi kallistella pystysuunnassa mitenkään erikoisen paljoa jos verrataan erityisesti ergonomisiksi suunniteltuihin tietokonenäyttöihin. Aivan kuten monet muutkin LCD-näytöt, Acer X233H ei myöskään pyöri vaakasuunnassa, vaan koko näyttöä on jalustaa myöden käännettävä jos on tarvetta. Tämä ei ole kuitenkaan omaa arkista käyttöäni häirinnyt koskaan. X233H:n design on kuitenkin tyylikäs muttei silmiinpistävä, mikä on suuri plussa näin isolle, 23 tuuman näytölle.

Acer X233H:n kallistuskulmat ovat hyvin miedot

Acer X233H:n kallistuskulmat ovat hyvin miedot

X233H:n esteettisen ulkomuodon vuoksi näytön säätimet on sijoitettu alareunaan. Näin ollen valikoiden käyttö on melko hankalaa tai vaatii ainakin totuttelua. Nappuloita on sormin hankala tunnistaa tai hahmottaa. Kuitenkin suuri helpotus on, että X233H sisältää suomenkieliset valikot. Onneksi asetuksia ei tarvitse säädellä päivittäin. Acer X233H sisältää kuitenkin asetuksen mitä voi helposti mennen tullen säädellä, nimittäin näytön kirkkautta voi mukauttaa viidellä erilaisella asetuksella; käyttäjä, Teksti, Vakio, Grafiikka, Elokuva. Näytön säätöpaneelista löytyy e-nappula, jota painamalla saa nopeasti säädöt kohdilleen. Esimerkiksi elokuvailtaa aloitellessa voi ottaa Elokuva-säädön käyttöön.

Acer X233H tekniset tiedot ja tiivistelmä

 • Koko: 23″
 • Resoluutio: 1920×1080
 • Kuvasuhde: 16:9
 • Kontrasti:  40000:1
 • Kirkkaus: 300 cd/m²
 • Vasteaika (GtG): 5ms
 • TN + Film: Kyllä
 • HDCP: Kyllä
 • Virrankulutus: 32W
 • Paino: 6,5 kg
 • Tuotekoodit: ET.VX3HE.003 / ET.VX3HE.005
 • EAN-koodit: 4712842392538 / 4712842393696

Acer X233H on erittäin hyvä valinta isoa tietokonenäyttöä haluavalle. Näytöstä löytyy perusominaisuudet, vaikka ergonomiasta ollaan jonkin verran säästetty. Näytöstä löytyvät VGA- ja DVI-liittimet, mutta HDMI puuttuu, mikä on ikävä miinus. Näyttö on laadukas ja hyvä, mutta vaativaan kuvankäsittelyyn siitä ei kuitenkaan ole.

Kuvagalleria – klikkaa suuremmaksi

Share.

19 kommenttia

 1. ”Mutta ammattilaisen kuvankäsittelyyn siitä ei kuitenkaan ole”

  Jahas, isäni on ammatiltaan vektorigraafikko, eikä siinä hänen mielestään mitään vikaa ole. Itse ainakin katson näyttöä keskelte, en sivusta. Toisaalta, isäni ei tarvitse paljoa värejä, kun hänelle aina kerrotaan, mitä pannaan.

  • Näyttö on kyllä hyvä myös kuvankäsittelyyn ja graafiseen tekemiseen, mutta itse en esimerkiksi graafisena suunnittelijana hankkisi välttämättä tätä näyttöä. Tarkoitukseni oli siis painottaa siihen, että graafiseen työskentelyyn on olemassa parempia näyttöjä, vaikka tässä hinta- ja kokoluokassa tämä X233H lienee lähes parhaimmistoa.

 2. Vanhat pelit. Johtuuko se kenties niistä? Näyttöhän toistaa kaiken supertarkasti, minulla vastaava 22-tuumainen ja ei valittamista. Ei hyvä näyttö paskasta kuvasta hyvää tee. Vertaa dvd vs. vhs taulutelevisiossa.

  • Tätä Kasperi nimenomaan tarkoitti, että vanhat pelit eivät tue X233H:n resoluutoita. Tällöin kuva näyttää ihan kauhealta. Itse asiassa vain ihan uusimmat pelit tukevat Full HD -tarkkuutta.

 3. Niko Perho kommentoi

  Mites tää toistaa värit? Testasitko jollai väriscaalalla, että toistaako kaikki päästä päähän? (pun, sin, kelt värit tummasta vaaleaan.)

  • Kiitos testilinkistä. Tuolla jo katsoinkin vähän, valitettavasti ihan kaikista en tiedä pitäisikö. mm. kuvassa näkyä liikettä… Mutta kuraa ovat asetukset kyllä. Kalibrointilaite maksaa liikaa. Tosin testikuvien avulla se onnistuu jotenkuten. Jos vain jaksaa. :)

   Acerissa vain tuntuu tuo omat säädöt olevan jotenkin hankalia muuttaa. Katsotaan.

    • Kaikkien muiden kuvian kohdalle sain näytön kalibroitua, paitsi tälle. Acer X233H ei millään onnistu säätämään kontrastia oikein. Alaviistosta katsottuna näkyy. Normaalista kulmasta katsottuna näkyy kuitenkin vain 250 asti. 551-254 ei näy lainkaan.

 4. Jerppa kommentoi

  Cittarista tollasen sai myös huntilla ja ite tungin siihen boxi 360:sen. Loistava kuvanlaatu. Parempi kuin Samsungin Full HD 40` telkkarissa.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.