Wacom Bamboo One -piirtopöytä arvostelussa

9

bamboo1

Piirtopöydät ovat niitä niitä oudonnäköisiä kynä+tauluvempeleitä, josta et ole välttämättä kuullutkaan. Ne siis toimivat ikäänkuin kynä, mutta jälki menee suoraan ruudullesi. Paina kerran alustaa, ja se tulkitaan klikkaukseksi. Piirtopöytä toimii niin, että riippumatta siitä, missä kursori on – kun panet kynän taulun keskelle, kursori menee keskelle. Kun laitat kynän oikeaan reunaan, myös kursori menee oikeaan reunaan. Jos haluat vain liikuttaa kursoria, pidät vain kynää lähellä alustaa, etkä kuitenkaan paina. Tämä on helppoa, kun sen oppii. Näitä voit myös käyttää hiirenkorvikkeena, kynähän ei paljoa kättä rasita. Voit kuitenkin käyttää molempia samaan aikaan.

Tämä nimenomainen piirtopöytä, Wacom Bamboo One, on markkinoiden halvin Wacom-tuoteperheen piirtopöytä. Perinteisesti Wacomit ovat olleet niitä ainoita oikeita, muut eivät mahda mitään Wacomille. Wacom Bamboo One – piirtopöytäpakettiin kuuluu langaton ja patteriton stylus-kynä, A6-kokoinen piirtopöytä, Bamboon omia ohjelmia (näistä lisää myöhemmin) ja ArtRage 2-piirrustusohjelma.

Useimmat piirtopöydät tuntevat kuinka lujaa kynää painaa, niin myös tämä kyseinen malli. Siinä on 512 paineentunnistustasoa, joka tarkoittaa sitä, että se tuntee 512 eri painovoimakkuutta. Kynässä on kaksi pikanäppäintä, jotka voi konfikuroida miten haluaa. Oletuksena on, että ylemmällä napilla saadaan hiiren oikean napin klikkaus, ja alemmalla voidaan ”rullata”. Tässä versiossahan ei ole itse rullaa, joten täytyy tyytyä tälläisiin. Joissain malleissa on kynän toisessa päässä kumi, mutta tässä ei. Päänvaivaa tuottaa myös se, että piirrät itse tauluun, mutta jälki ilmestyy tietokoneen ruudulle. Pöytä tarvitsee aika paljon tilaa, minunkin pitää aina heivata näppäimistö sivuun, että pääsen piirtämään kunnolla. Pelata tällä ei kyllä voi paljoakaan, siihen hiiri on parempi.

Asennuksessa oli joitain häikkää, piti käynnistää kone kaksi kertaa, mutta kyllä se kuitenkin onnistui. Alkuun totuttelu on varmasti hankalaa, kakoisklikkiäkään ei heti osannut. Päivän käytön jälkeen kynään kuitenkin tottuu. Tällä piirtäminen on hieman eri asia kuin paperille, koska tässä on paljon vähemmän kitkaa. Sama jos piirtäisit vaikka tietokoneesi kylkeen.

Grafiikan teossa piirtopöytä on korvaamaton apuväline, eikä ainakaan tenniskyynärpäätäkään tule helposti. Mukana tuleva ohjelmisto on myös kiitettävä, siitä riittä iloa pitkään. ArtRage 2 on hauska piirto-ohjelma, jossa voit valita monesta eri piirtovaihtoehdoista mieleisesi ja piirtää mitä vain. Vaihtoehtoja ovat mm. lyijykynä, sivellin, tela, kumi, sulkakynä, vesiväri, liitu ja paljon, paljon muuta. Jos osaat piirtää edes pikkaisen (toisin kuin minä), niin huomaat kyllä miten kivaa se on.Lisäksi mukaan tulee mm. Bamboo Scribe, joka muuntaa käsinkirjoitetun tekstin fonteiksi. Bamboo Scribessä on myös sanakirja, joka teoriassa auttaa. Vanhanaikaista kaunoa se ei kyllä ainakaan tunnista. Myös muita ohjelmia tuli, mutta ne saa ladattua ilmaiseksi täältä. Mukaan tuli myös CD-levyllisen verran ohjeita, niillä pötkii jo pitkälle. Ylipäätänsä olen erittäin tyytyväinen piirtopöytään, suosittelen kaikille piirtämisestä ja grafiikasta innostuneille. Tämä maksoi 49,99 Raision Gigantissa. Olen varmasti unohtanut tästä artikkelista jotain, kysykää ihmeessä, jos tulee kysyttävää.

Yhteenveto:

Plussaa:

+Hauskaa ja helppoa

+Erittäin paljon tarkempi kuin hiiri

+Mukana monipuolinen ohjelmisto

+Kynä täysin langaton

+Suomenkielinen

+Halpa

Miinusta:

-Vain kaksi pikanäppäintä, ei rullaa

-Asennuksessa jotain häikkää

-Vie paljon tilaa

-Ei kumia toisessa päässä

Kuvagalleria:

Alusta

bamboo2

Kynä

bamboo3

Kynän kaksi pikanäppäintä lähikuvassa

bamboo4

Alusta takaapäin

bamboo5

Ohut on…

bamboo6

Kuvankaappaus ArtRage 2-ohjelmasta sekä minun ammattitaidolla tehty tikkuukkotyö.

bamboo7

Wacom Bamboo Scribe. En saanut sitä millään tunnistamaan ”Vempaimia.net”iä, joten panin vain ”Vempaimia”.

gb

Hiiren ja piirtopöydän ero. Ylempi on piirtopöydällä ja alempi hiirellä. Molemmat on tehty hätäisesti liian suurella siveltimellä.

Kaikki kuvat ovat Hoosianna4n (Kasper Nurminen) omaisuutta, eikä niitä saa käyttää ilman omistajan lupaa. Kuvat otettu Samsung S1060 -digikameralla.

Share.

9 kommenttia

 1. Samainen piirtopöytä löytyy täältä. Muuten ei ole hintaan nähden erityistä valittamista, mutta yksi varsin harmillinen piirre pöydässä on. Wacomin Graphire 3 ja Graphire 4 -malleissa (joita olin aiemmin päässyt koittamaan) pöydän pinta on täysin sileä, mutta tässä Bamboo Onessa on jostain käsittämättömästä syystä päätetty tehdä pöydän pinta karheaksi. Tästä johtuen kynän liikuttaminen pinnalla on huomattavasti vähemmän sulavaa kuin Graphire 3/4 -malleissa, ja karheudesta johtuen myös kynän kärki varmaankin kuluu nopeammin.

  Itse ratkaisin tämän ongelman teippaamalla pöydän päälle sopivan kokoiseksi leikellyn palan tulostuskalvoa. Kalvolla kynä luistaa paljon mukavammin, ja pöytä toimii sen läpi hyvin.

  Olisi mielenkiintoista tietää onko Bamboo-linjan kalliimmissakin malleissa pöydän pinta karhea, vai onko tällä ”ominaisuudella” päätetty kiusata vain halvemman mallin ostajia.

 2. Hoosianna4 kommentoi

  Itse en ole kyllä mitään karheutta huomannut, mutta enhän minä muita malleja ole ikinä kokeillutkaan. Mielestäni kynä luistaa hyvin, mutta käsi liikkuu nihkeästi, kun sitä laahaa pöydän päällä. Voisinkin kokeilla tapaasi. Tunnistaako pöytä kynän silti yhtä hyvin?

 3. > Itse en ole kyllä mitään karheutta huomannut,
  > mutta enhän minä muita malleja ole ikinä kokeillutkaan.

  Tavallaan se on kirous tietää kuinka paljon miellyttävämmin kynä liikkuu noilla muilla malleilla. Pettymys ja epäusko oli suuri kun ensimmäistä kertaa Bamboo Onea oston jälkeen koitin. Tiesin että se on karvalakkimalli Graphireihin verrattuna, mutta en osannut tuollaista eroa odottaa.

  Onneksi kalvolla saa tilannetta kuitenkin parannettua huomattavasti.

  > Voisinkin kokeilla tapaasi.
  > Tunnistaako pöytä kynän silti yhtä hyvin?

  Toimii ainakin täällä erinomaisesti kalvon läpi. Mikäli jonkinlainen luento- tai tulostuskalvo on käsillä, niin sillä eroa saa helposti testattua vain laittamalla se pöydän päälle. Teippailu ja leikkely ei ole tarpeen jos ei sitä halua jättää siihen.

  Paksummankin muovin läpi toimii – itse taisin ensimmäisenä käteen osuvana välimateriaalina koittaa CD-levyn kotelon etukantta (kansipuoli pöytään päin), kunnes keksin että tulostuskalvo voisi olla tähän tarkoitukseen juuri sopiva.

  Niin kauan kun välimateriaali ei kasvata pöydän ja kynän välistä etäisyyttä niin suureksi ettei tieto liiku, sen ei pitäisi haitata toimivuutta. Paineentunnistus on itse kynässä, pöytä tarkkailee vain kynän sijaintia pöydän päällä.

 4. Kasper Nurminen kommentoi

  Oletko varma, että vika on kaikissa Wacom Bamboo oneissa, vai vain omassasi? Kokeilin nimittäin tuota kalvua, ja piirtäminen vaikeutui huomattavasti.Mielestäni tuo pinta on aivan sileä. Itse ainakin aion vastaisuudessakin käyttää piirtopöytääni ihan paljaaltaan.

 5. > Oletko varma, että vika on kaikissa Wacom
  > Bamboo oneissa, vai vain omassasi?

  Ainakin tähän asti olen ollut siinä luulossa että se on ihan tietoinen ratkaisu wacomin taholta, vaikea uskoa että se mikään valmistusvikakaan olisi. En ole kuitenkaan muita Bamboo One -yksilöitä koittanut, joten en osaa sanoa varmuudella.

  Periaatteessa tietysti on mahdollista että sinulla on uudempi malli jossa on erilainen pinta, mutta kuvan perusteella pohjan mallinumerot ainakin näyttää samalta.

  > Itse ainakin aion vastaisuudessakin
  > käyttää piirtopöytääni ihan paljaaltaan.

  Jep, se on tietysti vain positiivista jos ei ongelmaa sinulla esiinny.

 6. Laura A. kommentoi

  Heips.
  Olen vanhempieni kanssa keskustellut piirtopöydän ostamisesta/saada joululahjaksi. Mietimme, että tuleeko joku piirto ohjelma mihin pöydän voi liittää vai pitääkö ostaa tai ladata netistä semmoinen ohjelma?
  Mitkä ohjelmat käyvät piirtopöydän kanssa?

 7. Kasper Nurminen kommentoi

  Mukana tulee tuo ArtRage, mutta sillä ei voi tehdä mitään muuta kuin piirtää. Tietenkin joku photoshop olisi ihanteellinen, mutta esimerkiksi GIMP on freeware ohjelma, joka vastaa melkein photoshoppia. Se ei vain tue CMYK-värejä, kuten photoshop tekee. Etsi Googlella GIMP (esim tämä http://www.download.fi/tyopoyta/kuvankasittely/gimp_for_windows.cfm), ja lataa. Voi joutua opettelemaan hetken, mutta etsi GIMP-opas googlella niin johan löytyy ohjetta. Kynää pitää ehkä vähän kalibroida, mutta siihenkin löytyy oppaita. Periaatteessahan kynää voi käyttää mihin tahansa piirtoohjelmaan, mutta kaikki piirtoohjelmat eivät tue paineentuntoa. GIMP tukee. GIMP sopii myös Linuxille, jos sinulla on linux, niin etsi vain googlella GIMP Linux.

 8. Hei, olen 12 v pikku tuhertelija ja etsin piirtopöytää. Oiskos tällainen piirtopöytä hyvä minulle jos etsin sellaista missä olisi monia toimintoja ja muuta pikkusälää. piirtelen paljon koneella joten tarvitsisin kipeästi piirtopöydän. Piirrän mangaa ja susia/koiria (turhaa tietoa) niin oiskos tällainen piirtopöytä hyvä vai suosittelisitko jotain vielä parempaa piirtopöytää??? :D

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.