Ligthboxin eli valoteltan tekeminen itse

8

Jos on tarvetta ottaa kuvia pienikokoisista tai keskikokoisista esineistä, voi apuna käyttää light boxia, eli suomeksi sanottuna valotelttaa. Valoteltta nimittäin helpottaa tuotekuvausta äärimmäisesti, sillä kuvaan saadaan samalla tasainen valo, sekä valkoinen tausta, joka on etenkin verkkokauppojen tuotekuville lähes välttämätön. Valotelttojen kaupalliset hinnat alkavat noin 40 eurosta useisiin satoihin euroihin, mutta kehnompikin nikkaroija rakentaa moisen nollabudjetilla.

Tarvitset ainakin seuraavia:

 • Suurikokoinen pahvilaatikko
 • Teippiä
 • Mahdollisimman isoja papereita(A3 tai vaikka paperirulla)
 • Mattopuukko
 • 2-3 kirkasta pöytävalaisinta

Myös hyvä olla:

 • Sakset
 • Valkoista maalia
 • Aikaa

Valotelttaan kannattaa hankkia mahdollisimman suurikokoinen pahvilaatikko. Pahvilaatikon koko kannattaa mitoittaa tarpeen mukaan: matkapuhelimen tai hieman isommankokoisten tuotteiden kuvaamiseen tarvitaan vähintään 35×40 cm kokoinen pahvilaatikko.

Leikkaa sitten pahvilaatikon jokaiseen kylkeen suuret aukot, siten että vain laatikon omaa painoa kannattelevat reunat jäävät jäjelle.Tämän jälkeen on suositeltavaa maalata pahvilaatikon sisäpuoli valkoisella värillä. Tämä parantaa lopputulosta jonkin verran. Mikäli maalia ei satu olemaan, niin hätä ei ole paha. Maalaaminen ei ole välttämätöntä.

Kun laatikko on vielä kuivumassa maalaamisen jäljiltä, kannattaa sillä aikaa mitoittaa papereita. Mikäli käytät A4-kokoista paperia, kuten minä, joudut teippaamaan useita papereita yhteen. Tämä heikentää lopputulosta erittäin paljon, ja siksi kannattaakin käyttää A3-kokoista paperia. Vielä parempi olisi käyttää pitkää paperirullaa, jos sellainen on.

Joka tapauksessa leikkaa/teippaa/liimaa sen kokoisia paperinpaloja, että ne mahtuvat laatikon sisäpuolelle peittämään koko seinämän. Liimaa tai teippaa paperit laatikon sisälle. Muista, että takaseinän paperi yltää takaseinän yläosasta aivan etuseinän alaosaan asti: siten että paperi peittää suurimman osan laatikosta.

Kun kaikki paperit on kiinnitetty laatikkoon, aseta valot. Käytä vain samansävyisiä valoja, jottei valkotasapaino heittelisi. Yksi valo kannattaa asettaa ”teltan” kattoon, ja toinen jommalle kummalle sivuseinälle. Mikäli sinulta löytyy vielä kolmas valo, voit sijoittaa sen toiseen seinään. Näin saat hyvän loppputuloksen.

Valmis Light Box

Nyt oletkin valmis asettamaan kameran jalustalle ja napsimaan kuvia. Loistavia valoteltanrakentelu- ja käyttöhetkiä! Alla vielä muutama otos tällä vempeleellä. Ja niin, muistathan, että Picasalla kannattaa muokata kuvia niin, että valkoinen tausta on oikeasti valkoinen, eikä harmahtava.

kaukosäädin - light box

Nintendo DS pen - valoteltta

DIEL symphony - valoteltta

Alla alkuperäinen versio

reddo digi-tv - loght boxKun taas tässä Picasalla muokattu versio:

Reddo-USB-viritin

Share.

8 kommenttia

 1. No wautsi.. tämäpä pitää lisätä ”täytyypä itsekkin kokeilla!” listalle.. se lista on tosin jo aika pitkä ;)

  • Kiitos kommentistasi, olenkin jo ihmetellyt Missä se Aki luuraa! :) Kyllä, tämä kannattaa ehdottomasti nikkaroida. Myös puinen versio on mahdollinen: puukehikko johon isot paperit kiinni.

 2. Kiitos oppaasta, pistin kirjanmerkkeihin, pitää kokeilla tätä kun ehtii. Gadget-jutuista en ole kovin paljoa jaksanut kiinnostua, mutta tämän ansiosta taidan luveta seuraamaan blogiasi aktiivisemmin. :)

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.