Tietokoneen nopeuttamien – ohjeet kokeneille ja vasta-alkajille

41

Tietokoneen nopeuttaminenTietokoneen nopeuttamisesta on tehty aiemminkin artikkeli. Se löytyy tämän linkin takaa. Tietokoneen nopeuttaminenhan perustuu turhan poistamiseen, jota etenkin Windows-käyttöjärjestelmät kerryttävät. Tämä roina on poistettava mahdollisimman tehokkaasti ja asiatiedostot järjesteltävä tietokoneelle ihanteelliseen tyyliin.

Kaikki tämä onnistuu nyt tämän artikkelin sisältämillä ohjeilla. Tämä artikkeli sisältää tarkempaa ja laajempaa tietoa tietokoneen nopeuttamisesta.

Tietokoneen nopeuttamisen tiivis paketti:

Tietokoneen nopeuttaminen – tiiviste toimenpiteistä

 • Vähennä graafisia tehosteita
 • Puhdista CCleanerilla
 • Korjaa rekisterin virheet
 • Poista virukset
 • Poista mainosohjelmat
 • Raivaa turhat ohjelmat
 • Käy läpi tarpeettomat tiedostot

Tietokoneen nopeuttaminen ei tietenkään ole mikään taikatemppu. Sitä ei juurkaan pystytä tekemään tuliterälle koneelle. Täysin uusi kone on kuin vastarakennetun talon savupiippu. Ei hyvä parane, vaikka sitä kuinka nuohoaisi. Seuraava kikka onnistuu kuitenkin myös uudelle Xp- ja Vista-koneelle.

Tällä toiminnolla pyritään vähentämään ylimääräistä kuormitusta, joka syntyy käyttöjärjestelmän hienoista, joskin hidastavista efekteistä. Seuraava toimenpide auttaa eniten tietokoneissa, joissa on vähätehoinen, tai integroitu näytönohjain. Windows XP

Avaa Omatietokone. Paina hiiren oikealla ja valitse Ominaisuudet. Avaa Lisäasetukset välilehti. Valitse Suorituskyky-kohdasta Asetukset. Suotavaa olisi valita pallukka kohtaan Paras suorituskyky, mutta voit valita myös Mukauta: -vaihtoehdon, jolloin voit valita alla olevasta listasta mieleiset silmääsi miellyttävät hienousteet.

Tämän jälkeen kannattaa kokeilla käynnistää tietokone uudelleen, niin huomaat onnistuiko tietokoneen nopeuttaminen tällä keinolla.

Windows VistallaToimenpide on samankaltainen Windows Vistalla. Avaa Tietokone. Paina hiiren oikealla tyhjää aluetta ja valitse Ominaisuudet. Valitse sivupalkista Järjestelmän lisäasetukset. Valitse Lisäasetukset-välilehti ja Suorituskyky-kohdasta Asetukset… Valitse Paras suorituskyky.

Puhdista roina ja korjaa virheet

Windows-koneisiin kertyy ajanmyötä hurha määrä täysin turhaa sälää. Ne hidastavat tietokonetta ja siksi niistä on hankkiuduttava eroon. Tähän on keksitty oiva apuväline, CCleaner, joka osaa puhdistaa juuri oikeat tiedostot, joilla et tee mitään.

CCleanerin voit ladata täysin ilmaiseksi täältä (suora linkki lataukseen). Ohjelman asennus on helppoa, eli tyyliin seuraava, seuraava, seuraava. Ohjelma toimii samalla tavalla XP:ssä ja Vistassa. Käyttö on helppoa, mutta käymme sen läpi tässä.

XP ja Vista

Käynnistä CCleaner pikakuvakkeesta. Auki pitäisi automaattisesti avautua Puhdistaja-toiminto. Jos ei, klikkaa vasemmasta reunasta harjan kuvaa, jonka alla lukee Puhdistaja.

Paina tutkiPidä vasemmalla näkyvistä täpeistä oletusvalinnat, niin säästyt hankaluuksilta. Voit välittömästi painaa Tutki-nappulaa, joka löytyy näkymän alaosasta. CCleanerilla saattaa kestää minuutteja löytää kaikki turhat tiedostot.

Kun CCleaner ilmoittaa olevansa valmis, paina Aja CCleaner. Voit painaa tätä nappulaa myös painamatta tutki-nappulaa. Jos tietokoneesi on vanha, eikä näin ole aiemmin tehty, tavaraa voi löytyä useita gigatavuja. Tällöin tietokoneen nopeutumisen huomaa välittömästi.

Tämän toimenpiteen jälkeen kannattaa korjata kaikki rekisterin virheet. Rekisterin virheet korjataan myös CCleanerilla. Aloita rekisterin virheiden korjaus painamalla vasemmalla olevan valikon Rekisteri-nappulaa. Pidä oletusasetukset tai muokkaa niitä halutessasi, paina sitten alhaalta Etsi rekisterin virheitä. CCleaner alkaa etsiä virheitä rekisteristä. Tämä saattaa kestää jokusen minuutin.

Kun virheet on löydetty, paina Korjaa valitut rekisterin virheet… -nappulaa, niin CCleaner aloittaa homman.

Tietokoneen nopeuttamisen perusta on viruksien poisto

Virukset ovat tietokoneelle haitallisia, useimmiten erittäin hidastaviakin ohjelmia. Niitä saa surffatessaan huolimattomasti internetissä, tai latailemalla tiedostoja epäluotettavilta sivuilta. Viruksista pääsee onneksi kuitenkin eroon Avast!-virustorjunnalla.

Avast! on erittäin tehokas ja toimiva virustorjuntaohjelma, jolla on jo yli 75 miljoonaa tyytyväistä käyttäjää. Se myös ehkäisee uusien viruksien pääsyn tietokoneellesi. Avast! on täysin ilmainen. Voit ladata sen täältä. Asenna ohjelma ja anna palaa!

Avast!-virustorjuntaohjelman käyttö on helppoa, mutta käyttöliittymä kuitenkin on useimmille vieras. Tästä syystä opetammekin sinua käyttämään Avast!-torjuntaohjelmaa.

Asennuksen jälkeen tietokoneesi on käynnistettävä uudelleen. Tällöin alkaa automaattisesti tarkistus, ennen kuin Windows ei ole vielä käynnistynytkään. Anna Avastin tarkistella loppuun, mutta itse suosittelen tarkistuksen jälkeenkin vielä skannaamaan koneen – varmuuden vuoksi.

Kun haluat skannata koneesi myöhemminkin, tee se näin:

Klikkaa oikeassa alanurkassa näkyvää sinistä a-palloa hiiren oikealla. Valitse Käynnistä avast! Nyt Avast! tarkistaa muistit. Tämän jälkeen käynnistyy itse pääikkuna, jonka väri on luultavasti harmaa. Jos se on sininen, voit painaa hiiren oikealla ja sitten ”Valitse nahka…”. Valitse sitten silver panel -niminen nahka, niin pysyt paremmin kärryillä.

Nyt siis paina kiintolevyn kuvaa tai palloa, jolloin voit valita loputkin asetukset. Asetukset kannattaa asettaa alla olevan kuvan mukaisesti. Näin tietokoneen luulisi nopeutuvan huomattavasti, mutta tietokoneen nopeuttaminen onnistuu vain, jos koneella oli viruksia. Tee tietokoneesi nopeuttamiseksi vielä seuraavatkin toimenpiteet.

Aseta asetukset kuvan mukaisesti.Näin varmistat, että mitään viruksia ei jää koneelle. Viruksien tulemisen voit estää heittämällä vanhoilla virustorjuntaohjelmilla vesilintua, ja siirtymällä laadukkaan Avast!-ohjelman pariin. Kannatan.

Häädä mainosohjelmat koneeltasi

Mainosohjelmat asettuvat tietokoneellesi, kun surffailet netissä. Ne ovat vaarattomia, mutta erittäin kiusallisia. Mainosohjelmat avaavat itsestään mainoksia eteesi. Nämä ohjelmat voivat hidastaa konettasi paljonkin. Tämän vuoksi tietokoneen nopeuttaminen edellyttää mainosohjelmienpoistoa, muutoin tietokoneen käyttäminen ei ole tehokasta.

ad-aware

Mainosohjelmia poistetaan niille tarkoitetuilla ohjelmilla. Useinkaan normaalit virustarkistajat eivät mainosohjelmia poista. Lataa siis hyvä mainosohjelmien poistaja, sellainen on esimerkiksi Ad-Aware. Se toimii, ja sitä myös suosittelen muiden lukuisten ihmisten joukosta. Ad-Awaren on kerrottu poistavan mainosteluohjelmat muita tehokkaamin. Tästä syystä opetamme sinua nyt käyttämään sitä.

Lataa ensin Ad-Aware täältä. Tämän jälkeen asenna Ad-Aware tietokoneellesi. Kun alat käyttämään Ad-Awarea, voit rekisteröityä heti, tai tehdä sen milloin tahansa myöhemmin. Kun olet päässyt päänäkymään, eli Main-näkymään, paina ylhäältä oikealta Scan.

Valitse sitten Full Scan. Paina alhaalta sitten Scan Now -nappulaa, näin skannaus alkaa. Se kestää 5-30 minuuttia, siinä ajassa kerkeät vaikka syödä hiukan, kunnes taas uuvuttava nopeutussuoritus alkaa.

Kun Ad-Aware ilmoittaa skannauksen päättyneen, paina Perform Actions Now -nappulaa, joka sijaitsee näkymän alaosassa. Näin ”tietokoneen nopeuttaminen” alkaa. Kun Ad-Aware on suorittanut homman loppuun, tee yksilölliset toimenpiteet, joita Ad-Aware mainosten poistamiseksi pyytää. Sellaisia ei välttämättä kuitenkaan tule.

Ad-Aware kuitenkin käynnistää itsensä uudelleen, joten laita tämä artikkeli esim. kirjanmerkkeihin, jottet kadota seuraavia, hyödyllisiä ohjeita, joilla nopeutat tietokonettasi ;) .

Poista tarpeettomat ohjelmat ja tiedostot

Kaikki data, mitä tietokoneen kiintolevyillä on, vaikeuttaa kiintolevyn työtä etsiä juuri haluttu tiedosto tai tiedoston osa. Tietokoneen nopeuttaminen onnistuukin poistamalla kaikki turhat tiedostot. Niitä ovat tarpeettomat valokuvat, videoleikkeet, musiikki, sekä tekstiasiakirjat.

Poista tarpeettomat ohjelmat

Käy yksitellen jokainen kansio läpi, ja poista kaikki tarpeettomat tiedostot. Kannattaa olla kriittinen, ja miettiä mihin oikeasti tarvitset sitä Kanarialta otettua kuvaa, joka on täysin epäonnistunut. Muista siis miettiä jokaisen tiedoston kohdalla tarkkaan, tarvitsetko sitä.

Tällä tavalla olen itse saanut useita gigatavuja vapaata tilaa. Tämä siis paitsi nopeuttaa tietokonettasi, myös raivaa tilaa kiintolevyillesi, jolloin tilaa jää muuhun tarpeelliseen.

Ohjelmien poistaminen käy seuraavasti:Windows XP

Avaa Ohjauspaneeli. Valitse Lisää tai poista sovellus. Odota sitten, että luettelo päivittyy, siihen voi kulua jopa minuutteja. Kun luettelosta näkyy kaikki ohjelmat, paina haluamaasi ohjelmaa normaalisti, niin oikealle puolelle tummaa osaa tulee painike, jossa lukee Poista, tai joskus Poista tai muuta. Paina siitä, ja ohjelman oma alustustoiminto käynnistyy, poistaa ohjelma ohjatulla toiminnolla, usein tietokone on käynnistettävä uudelleen.

Windows VistallaAvaa Ohjauspaneeli ja sieltä Ohjelmat ja toiminnot. Paina sitten haluamasi ohjelman pikakuvaketta hiiren oikealla ja valitse Poista tai muuta.poista_tai_muuta

Näin ohjelman oma poistotoiminto, eli uninstal käynnistyy. Seuraa tyyliin ”next”, jotta saat ohjelmat pois. Tietokone on usein käynnistettävä uudelleen. Tee tämä jokaiselle haluamallesi ohjelmalle. Muista olla kriittinen!

Tietokoneen nopeuttaminen onnistuu eheyttämällä kiintolevyt

Tietokoneen kiintolevyt ovat helppoja sekaantumaan. Kun tiedostot tai niiden osat ovat sikin sokin levyllä, kestää kiintolevyllä kauemmin etsiä juuri oikea kohta. Tietokoneen eheytys siis järjestelee bitit selkeämpään muotoon, jolloin niiden hakuaika lyhenee, joka johtaa tietokoneen nopeutumiseen.

Windows-käyttöjärjestelmät sisältävät oletuksena ihan kelvollisen eheytysohjelman. Se on kuitenkin erittäin hidas – eheyttämisessä saattaa kestää päiviä. Nopea, mutta Windowsiakin tehokkaampi eheytysohjelma on IObit SmartDefrag. Lataa ohjelma linkistä ja asenna se.

Asennuksen jälkeen tietokone kannattaa käynnistää uudelleen. Käynnistä ohjelma pikakuvakkeesta ja seuraa alla olevia ohjeita:

IObit SmartDefrag

Valitse eheytettävät kiintolevyt. Paina Analyze-nappulaa, niin voit arvioida mikä oli tulos ennen ja jälkeen eheytyksen. Punaiset alueet ovat pirstaloituneita. Kun arviointi on päättynyt, paina Defrag-nappia, niin eheytys käynnistyy. Kiintolevyn koosta ja sekaisuudesta riippuen aika vaihtelee 15 minuutista jopa 10 tuntiin. Kun eheytys on päättynyt, tietokoneen pitäisi olla nyt nopeampi.

Tietokoneen nopeuttaminen voi onnistua usb-tikulla

Windows Vista -käyttöjärjestelmissä on erityinen kikka tietokoneen nopeuttamiseen. Jos työnnät usb-tikun kiinni koneeseen, automaattinen käynnistys avautuu. Valitse sieltä ReadyBoost -toiminto. Tämä toiminto nopeuttaa tietokonettasi, sillä se alkaa käyttämään usb-muistissasi olevaa vapaata muistia. Tämä toiminto nopeuttaa tietokonettasi varmasti!

Miten voin ehkäistä tietokoneen hidastumista?

Miten ehkäisen tietokoneen hidastumista?

Tietokone hidastuu väistämättä. Sitä voi kuitenkin ehkäistä seuraavilla toimenpiteillä.

 • Eheytä kiintolevyt säännöllisesti, esimerkiksi joka 3. viikonloppu.
 • Älä lataa ohjelmia turhaan koneellesi. Kaikista tietokoneohjelmista jää aina jotain jälkiä, vaikka ne poistaisi. Tämä hidastaa tietokonetta. Jos asennat vain ohjelmia, joita tiedät käyttäväsi pitkään, lataa vain sellaiset.
 • Älä päästä koneellesi mitään viruksia tai urkkijoita. Hyvä tapa on surffata nettiä harkiten. Käytä esimerkiksi lisäosaa nimeltä WOT. Älä myöskään lataa mitään epäilyttävistä paikoista
 • Älä
 • Älä painele tuntemattomia linkkejä
 • Älä asenna päivityksiä jotka eivät täytä tietokoneesi järjestelmävaatimuksia

Toivottavasti sait tietokoneesi nopetammaksi. Tietokoneen nopeuttaminen on työlästä, mutta homma palkitaan muheilla nopeuksilla, aivan kuten ennen vanhaa!

Share.

41 kommenttia

 1. MikroSami kommentoi

  Tuneup utilities 2013 1 klikin korjaaja on periaatteessa tiivistelmä edellisestä litaniasta ja haittaohjelmat lähtee parhaiten kävelemään Malware Bytesillä (Oma mielipide). Mutta erinomainen ohjeistus.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.